lauantai 17. syyskuuta 2011

PIKKU-ENSIO OLUT KANSAKOULUSSA



Haukkavuoren koulu
Kotkassa Haukkavuoren alakansakoulun alaluokalla oli vuonna 1957 kaunokirjoitustunti. Tällä tunnilla luokka harjoitteli sekä isoa, että pientä K-kirjainta. Koulukkaiden keskittyessä kaunokirjoittamiseen opettaja luki ääneen satuja. Ensimmäinen satu kertoi Lumikista ja seitsemästä hyvin pienestä, lyhytkasvuisesta kaivosmiehestä.



Lumikki ja seitsemän
lyhytkasvuista
kaivosmiestä
Kaksi alakoululasta, pikku-Plondi-Riitta ja pikku-Ensio Olut eivät kuitenkaan osanneet keskittyä satuun, eivätkä opettelemaan varsin kaunokirjotusta, ”kaunaria”, niin kuin sitä silloin nimitettiin. K-kirjain tuntui kiinnostavan pikku-Ensio  Olutta vähemmän, kuin pikku-Plondi-Riitan riiaus.

Varsinkin pikku-Plondi-Riitta näytti kovin huolestuneelta. Opettaja kysyi pikku-Plondi-Riitalta, mikä tätä painaa.

Pikku-Plondi-Riitta kysyi epäröiden:

-       Miten nainen tulee niiku raskaaksi?

-     Sellaista asioista asioita opetetaan sinullekin vasta parin vuoden kuluttua; ethän sinä vielä sellaista tietoa tarvitse, opettaja vastasi väistäen kysymyksen.

-      Onko madollista, että minä kuitenkin voisin tulla jo nyt niinku raskaaksi, pikku-Plondi-Riitta kysyi.

-     Kuinka vanha Sinä nyt olet, opettaja tiedusti leikillään.

-     Seitsemän ja puoli vuotta, pikku-Plondi-Riitta sanoi.

-     Ei, Sinä et sitten voi vielä moneen vuoteen tulla raskaaksi.

-     Onko niinku ihan varma ja, pikku-Plondi-Riitta epäili vielä.

-     Voit siitä olla aivan varma, opettaja sanoi hymyillen.

-     Koska sitten sellainen voi niinku tapahtua?

-     Vasta sitten, kun olet murrosiässä, eli yleisesti ottaen aikaisintaan noin kolmetoistavuotiaana; ei juurikaan aiemmin. Mutta sellaistakin sinulle opetetaan sitten vasta lyseossa terveysoppitunneilla.

Pikku-Ensio Olut ja
pikku-Plondi-Riitta 

koulutiellä
Pienen Plondi-Riitta-tytön vierustoveri, samassa pulpetissa istuva pikku-Ensio Olut kuiskasi pienen Plondi-Riitta-tytön korvaan:

-     Mitäs minä sanoin, me voidaan touhuta vielä monta vuotta ihan rauhassa!





Opettaja ryhtyi lukemaan satua kolmesta pienestä porsaasta, mutta pikku-Ensio Olut ei vieläkään osannut oikein keskittyä k-kirjaimen kirjoittamiseen, eikä satuun. Niinpä opettaja – vaan testatakseen pikku-Ensio Oluen tarkkaavaisuutta – kysyi pikku-Ensio Oluelta:




Kolme pientä porsasta

-     Vanhin porsas kävi pyytämässä tiilitehtailijalta tiiliä, ja sai niitä; ja rakensi talon tiilistä. Keskimmäinen porsas kävi sahurin luona, ja sai sahurilta lautoja. Nuorin porsas aikoi rakentaa talon oljista. Se meni maatilan isännän luo ja kysyi: ”Annatko isäntä olkia; minä aion rakentaa talon oljista?” Mitä  luulet, että maatalon isäntä sanoi ja teki? Kerropa sinä pikku-Ensio Olut.

-     No se isäntä sanoi varmaan: ”Jumantsuka, kato, puhuva sika!”, ja myi sen sian sitte sirkukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti