keskiviikko 7. syyskuuta 2011

ENSIO OLUT NUNNALUOSTARIN TALONMIEHENÄ





Kotkalainen yleismies Ensio Olut oli saanut töitä Pietarista Smolnan nunnaluostarin talonmiehenä. 
Smolnan nunnaluostari ja tyttökoulu


Yleismies Ensio Olut käytti ensimmäisen työpäivänsä vain tutustumalla luostarin tiloihin ja katselemalla, josko löytyisi pientä korjattavaa; olihan Pääsiäisaika.
Talkkari

Tuona samana päivänä luostarin igumenia antoi kahdelle uudelle nuorelle noviisille, sisar Annalle ja sisar Agrippinalle tehtäväksi maalata luostarin ruokailutilan seinät huomenissa alkavan Pääsiäisen kunniaksi valkoisiksi.

Sisaret Agrippina ja Anna 


   –        Huolehtikaa, sisaret, että yksikään valkoinen maalitippa ei tahraa piinaviikon mustaa pukuanne; onhan vielä lankalauantai!


   –        Kyllä, Äiti, noviisit vastasivat.


Sisaret miettivät, miten he oikein onnistuisivat selviämään maalausurakastaan tiputtamatta pisaraakaan maalia puvuilleen.

        Riisutaan itsemme alastomiksi, vaikka se ei olekaan luostarin sääntöjen mukaista, eikä siten oikein soveliastakaan, mutta niin emme sotke asujamme maaliin, sisar Agrippina keksi.

        Niin, lasketaan sälekaihtimet alas ja lukitaan ovet vielä sisäpuolelta ihan vaan varmuuden vuoksi, vaikka eihän täällä ole muita, kuin nunnia, sisar Anna ilahtui.

        Eikä kukaan saa tietää, että maalaamme alastomina, jos emme puhu siitä kenellekään, sisar Agrippina jatkoi.

Noviisi Annan vaateet tuolilla


Sisaret laskivat ikkunoiden sälekaihtimet alas, sulkivat ne, riisuutuivat alastomiksi, laskostivat vaatteensa ja laittoivat ne tuolille käytävään ruokailutilan ulkopuolelle, lukitsivat oven ja ryhtyivät maalaamaan seiniä.




Yleismies Ensio Olut huomasi kulkiessaan käytävällä noviisien huolellisesti laskostamat vaatteet sen salin oven pielessä, jonka seinien maalaushomman luostarin igumenia oli määrännyt kahden nuoren noviisin tehtäväksi ja oli kertonut tästä Ensio Oluellekin. Ensio Olut arvasi, että sisaret olivat sisällä maalarin touhuissa ilki alastomina, ja koputti oveen.

Sisar Agrippina pitkävartinen
maalaustela käsissään huoltomiestä
vailla olevan sälekaihtimen edessä
        Kuka siellä, sisar Anna kysyi.

        Täällä on luostarin uusi sokea talonmies, Ensio Olut vastasi.

Koska sisaret olivat myös uusia luostarissa ja olivat vain kuulleet, että luostariin oli tullut uusi talomies, he uskoivat, että tuo talonmies oli sokea; eihän nyt nunnaluostariin otettaisi talonmieheksi näkevää miestä, sisaret päättelivät ja avasivat oven.


        Nätit tissit neidoilla, mutta minä tulin kylläkin vaan korjaamaan nuo sälekaihtimet, jos ne on vaikka juuttuneet, kun ne ovat näin päiväaikaan tuolla lailla kiinni ja alhaalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti