keskiviikko 24. syyskuuta 2014

VENÄJÄLÄINEN AUTOILIJA




Kuten huomaame, nopeusrajoituskyltit 
Venäjällä ovat
valkopohjaisia,
Suomessa liikenne-
merkkien
pohjaväri on
keltainen.
Tarkkaan katsoen
saattaa huomata,
että liikennemerkkien varretkin
ovat hieman erilaiset,
kuin
meillä täällä Suomessa



Ainakin me täällä Kaakkois-Suomessa – Ensio Olut tosin eläkeläisenä nykyisin enää pääosin vain Kotkassa – olemme tottuneet venäläiseen autoilukulttuuriin, emmekä enää juurikaan hämmästele sitä.








"Pitkärekisterikilpinen"
Tässä kuitenkin joitakin ohjeita muualla Suomessa autoileville, tai tännepäin tuleville, jotka näkevät ns. ”pitkän rekisterikilven”, jossa on pienikokoisia isoja kirjaimia, sitten isompikokoisia numeroita, ja taas pienikokoisia isoja kirjaimia – varokaa, siinä menee taas venäläinen autoilija:


Risteys Kotkassa
Esimerkki: Venäläinen autoilija on ryhmittynyt oikealle kaistalle, jolta saa ajaa suoraan tai kääntyä oikealle, ei merkitse, että venäläinen autoilija aikoisi välttämättä kääntyä oikealle, tai ajaa suoraan; venäläisen autoilijan mielestä kaistanuolet ovat suosituksia, joilla suositellaan ajamaan suoraan, tai kääntymään oikealle. Jos venäläinen näin ryhmittyneenä huomaakin haluavansa hillittömästi mennä heti kotiin takaisin Pietariin, ei mikään voima maailmassa voi kieltää häntä kääntymästä vasemmalle.

Merikeskus Vellamo
Kun taas vasemmalle ryhmittynyt venäläinen autoilija tunteekin äkkiä hillitöntä halua käydä vielä Merikeskus Vellamossa, ja – ahaa – sehän on tuolla Kantasatamassa, niin eiku oikealle kaistojen yli.



Kun sitten venäläinen rahtari kaksikymmentäkaksimetrisellä täyspitkällä yhdistelmällä on tulossa Mussalosta, ja ajamassa jo hyvää vauhtia Hyväntuulentietä pohjoiseen huomaa vähän ennen Paimenportin risteystä, että hyvänen aika, hänenhän piti vielä käydä pikaisesti Hietasen satamassakin; että mitä nyt käteen?
Paimenportin risteys

No, yhdistelmä pientareelle, hätävilkut päälle, kartta käteen, ja karttaa lukemaan. ”Hmm, n. 100 metriä eteenpäin, Paimenportti – se on kai tuo risteys tuolla – siitä sitten Kotkantietä oikealle junaradan yli, katu kaartaa oikealle, sitten risteys, siitä vasemmalle, Ruununmaankatu, ja tuollahan tuo onkin, Hietanen! Hei, mikäs liikennemerkki tuo on? Nuoli oikealle ja viiva sen yli – no, se kai tarkoittaa, että se on poistettu käytöstä, sitä ei vaan ole vielä ehditty viedä pois!”
Varmaankin käytöstä
poistettu liikennemerkki,
jota vaan ei vielä ole
ehditty viedä pois

No, onpas ahdas risteys, mutta kyllä minä tästä, kun pari kertaa vekslaan... Nyt se meni, eikä kääntymiseen mennyt kuin neljännestunti!”

Eikä junaradan sillan kaidekaan kaatunut; kärsipä vain vähäisen.

Tässä ei tarvinne kirjoittaa mitään venäläisten rahtareiden kaista-ajoista Karhula – Hamina moottoritellä, kun kaverukset ajavat satasen rajoitusalueella rinnakkain kahdeksaa kymppiä, kun kummankaan auto ei kulje kovempaa, ei sitten niin millään!


Onhan suomalaissa poliiseissakin
monia liikuntavammaisia
Ja Kotkassa kauppaliikkeiden edessä on kivasti ajateltu venäjäläisiä katumaastureiden omistajia, kun heille on oikein sellaisilla sinisillä kilvillä, joissa on oikein kiva kuvakin, merkitty muita parkkiruutuja leveämmät pysäköintipaikat - ja joidenkin kauppojen edessä ne parkkiruudut on vieläpä maalattu kivan sinisiksi!
Ensio Olut ojentaa nämä
ruusut venäläisille
autonkuljettajille!



Onpahan tässä vain muutama Ensio Oluen kohdalle sattunut harmiton venäläisen liikennekulttuurin kukkanen Kotkan kaupungin alueella – vakavammista voi lukea esimerkiksi Kymen Sanomista.






                                               Venäjäläinen autonajaja Kotkassa  
Koulukadun ja
 Keskuskadun risteyksessä
                                                        

Kun tuo syysflunssan perkulekin pyrkii pukkaamaan päälle, niin laitanpa vaan tuohon videokoosteen siitä, kuinka nämä velikullat autoilevat kotikulmillaan, eikä siitä sitten sen enempää.






Tämän tarinan onnelliseksi lopuksi Ensio Olut varottaa, missä päin maailmaa sitten satutkin olemaan, olemaan puhumatta – vaikka kuinka hyvin osaisitkin – venäjää, koska se Putin voi luulla, että sinä olet venäjäläinen, ja tulee tunnuksettomine vihreine miehineen puolustamaan sinua kysymättä, käskemättä.
руки вверх, киска бунта!



Ainoat sanat, jotka voit ehkä lausua venäjän kielellä, on ”ruki vverkh!” - ja silloinkin on hyvä pitää jonkinlainen torrakko kätten ulottuvilla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti