maanantai 22. elokuuta 2011

ENSIO OLUT JA SALAMATKUSTAJA



Masentunut
Plondi-Riitta
Tapahtuipa muinaisella 60-luvulla, että Plondi-Riitta, masentunut nuori nainen, oli kulkeutunut Kymijoen rantoja seuraillen sulhon perässä Kotkaan kaukaa sisämaasta joen alkulähteen, Kalkkisten kosken alaisilta vesiltä Asikkalan Kalkkisista. Kun tyttö oli päässyt perille, hän sai vain huomata, että tämä kotkalainen petollinen sulhanen oli hänet vallan hyljännyt. 




Kivisalmen silta ja sen kaide

Epätoivoissaan Plondi-Riitta aikoi hukuttautua, ja niissä aikeissa hän oli kiipeämässä Kivisalmen sillan kaiteen yli.




Sattuipa paikalle reipas kotkalainen kesäpoika-kansimies Ensio Olut. 

 -     Mitä ihmettä Siä tyttöressu sen sillankaiteen yli yrität kiivetä? 

 -     Minä syöksen itseni tuohon synkkään, vuolaaseen virtaan, annan virran viedä ja hukuttaa minut.


 -     Hölmö, ei tämä ole mikään vuolas virta, tässä on samaa Suomenlahtea kummallakin puolella, ja sitäpaitsi, tässä kohtaa ylettyvät jalat pohjaan.

Reipas meripoika
Ensio Olut

Ensio Olut, tuo reipas kotkalainen meripoika, tarttui Plondi-Riittaa viimeisellä hetkellä olkapäästä ja sai näin puhuttua tytön ympäri kertoen, että hänen laivansa seilaisi aamun koitteessa kaukomaille, hän hoitaisi tytön mukaan; parissa viikossa he olisivat jo kaukana kaukaisilla mailla. 


Kansimies Ensio Olut kietoi kätensä Plondi-Riitan hartioille ja näin he lähtivät kulkemaan kohti Ensio Oluen laivaa, Ensio Oluen kesätyöpaikkaa.

Matkalla satamaan Ensio Olut kertoi:

Laiva


-      Siun on matkustettava laivalla jäniksenä. Laiva käy ennen kaukomaita monessa, monen monessa satamassa. Miä piilotan Siut pelastusveneen pressun alle ja tuon sinne Siulle ämpärin yöastiaksi sekä joka ilta syötävää ja juotavaa. Miä kerron sitten, kun myä ollaan kaukomailla. Kun miä pidän Siut tyytyväisenä, niin Siä piät varmaan miut tyytyväisenä.

Pressulla peitetty 
pelastusvene

Tyttö nyökkäsi yhteisymmärryksen merkiksi ja niin reipas kansimies Ensio Olut ohjasi Plondi-Riitan yön pimeinä hetkinä laivaan.

Joka ilta kansimies Ensio Olut toi voileipiä, muutaman hedelmän ja juotavaa Plondi-Riitalle pelastusveneen pressun alle, ja siellä he viettivät yöt kiihkeästi syleillen.



Merikapteeni Olli Vaara,
tuo kyntäjä meren, sen
suolaisen veden.
Oo-hiio-hei!
Näin kului kaksi viikkoa ja sitten kerran aluksen kippari, merikapteeni Olli Vaara sattui kurkistamaan pelastusveneen pressun alle ja löysi Plondi-Riitan.

-      Mitä Siä tyttöressu siellä pressun alla, kippari, merikapteeni Olli Vaara kysyi.

-      Ja miksi Siulla on nuo hassut jäniksenkorvat päässäsi?



Plodi-Riitta
jäniksenä
-      Minä matkustan jäniksenä kaukomaahan, Plondi-Riitta vastasi ja jatkoi:


-       Joko tämä satama on nyt viimein se sellaisen kaukomaan satama?






-      Voihan
Haapasaaren 
tuurimoottori
 myrsky ja mylväys - näinhän vanhat kotkalaiset merenkyntäjät tapaavat sanoa tuon tuosta - taasko se kesäpoika, se kansimies Ensio Oluen perkele ... Tämä on Haapasaaren tuurimoottori, eikä mikään valtamerilaiva… 
- ja myä ollaan taas kerran Sapokan laiturissa.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti