lauantai 27. marraskuuta 2010

ENSIO OLUT JA LENININ PATSAS

                                       
V.I. Leninin patsas Kotkassa sijaitsee Kotkan Pohjoispuistossa; Kotkassa ei ole ”Lenin puistoa”, vaikka Wikipediassa niin väitetään. Ainakaan Ensio Olut ei ole sen nimistä puistoa täältä löytänyt.

   Jos puiston nimeä ei ole vielä virallisesti palautettu Pohjoispuistoksi, niin palautettakoon se välittömästi tai Ensio Olut suuttuu. Palautettiinhan ”Puistolan” kaupunginosa takaisin Katariinaksi, kun kunnan isien selät ja polvet saatiin vihdoin suoristettua pitkän itäänpäin kyyristelyn jälkeen.

Kotkan Pohjoispuisto kuvattuna Korkeavuorenkadun ja 
Pohjoispuistokadun kulmauksesta, kuvakulmasta, 
josta se kriminaalin patsas ei näy, käsin

Ensio Olut näkee, jos hän katsoo olohuoneensa ikkunasta vasemmalle, Leninin patsaan, koska, kuten Ensio Olut edellä kirjoitti, ko. pysti törröttää yhä Pohjoispuistossa pilaamassa hyvin hoidettua, muutoin niin kaunista puistomaisemaa!

  Lenin patsaan asemoiminen neitseelliseen Pohjoispuistoon sälytettiin silloiselle Kotkan kaupungin suunnittelurakennusmestari Pekka H:lle (joka on oman kertomansa mukaan nähnyt elokuussa 1983 Kaupungintalon kolmannen kerroksen ikkunasta ulos katsoessaan naapurimaan kuningasparin Kotkanvierailun aikana seurueen pysähdyttyä tuulisena kesäpäivänä Suomen Tasavallan presidenttipari Mauno ja Tellervo Koiviston kera Kustaankadulle Kotkan kaupungintalon edustalle, kun tuulenpyörre - tuo ilkikurinen veitikka - hulmutti Ruotsin kuningatar Silvian keveän kesämekon helmaa hiema liiankin rohkeasti, kuningatar Silvialta enemmän kuin Ensio Oluen siveys sallii kertoa).

  Tämä patsassuunnitelma toteutettuna ylittikin sitten kunniakkaasti kustannusarvion lähes kymmenkertaisesti!

Tässä se on, sen itsensä venäläisen  
suurrikollisen patsas, ja sen irtokäsi

Neuvostoliiton korkea johto oli ystävällisen jalomielisesti määrännyt Kotkan ystävyyskaupungin Tallinnan pystin lahjoittajaksi, ja patsaan paljastus tapahtui - niin kuin sanonta kuuluu - ”runsaan kutsuvierasjoukon läsnä ollessa” 26. elokuuta 1979.

Jatkot pidettiin sitten valituille työväenluokan edustajille - kuten Kymenläänin maaherra Erkki Huurtamolle ja suurlähettiläs Vladimir Soboleville sekä Neuvosto-Viron kommunistisen puolueen ensimmäiselle sihteerille Karl Vainolle - Kotkan Järjestöjentalon juhlasalissa Korkeavuorenkatu 13, joka sekin puretaan, ja tilalle rakennusliike Varte Oy rakentaa asuintalon nimeltään ”AsOy Korkeavuorenkatuheikki" tai joku muu " -heikki".


Niitä, joita tuo purkaminen niin kovin surettaa, toivonevat hiljaa pienissä mielissään, että uudisrakenuksen nimeksi laitettaisiin "AsOy Järjestöjentaloheikki".

Kotkan Järjestöjentaloa puretaan

Jatkoilla esiintyi kattava joukko Neuvostoliiton Komsomol – nuorisoa mukaan lukien Suomen silloisen kulttuurielämän valiot.








 
    Erityisesti tulee mainita Leningradin piirin ensimmäisen sikatalouskombinaatin Lotinanpellon suursikalan naispermantotaitovoimistelijoiden taitovoimistelujoukkueen esittämä mukaansatempaava naispermantoohjelmisto.
Esimerkkinä ohjelman taidokkuudesta
tässä kuvassa Leningradin pirin
ensimmäisen sikatalouskobinaatin
naistaitopermantovoimistelija
Ludmila V:n suorittama voltti eteenpäin
taittaen.
(Huom. kiristävät sianhoitovaatteet
poistettu jo ennen suoritusta!)



No niin, se siitä patsaan paljastuksesta.


 Koska Kotkan kaupunki pyrkii kaavoittamaan kaiken rakentamattoman maan kerrostalotonteiksi, niin Ensio Olut kera seinänaapurinsa Olli Vaara esittävätkin, että Leninin patsaan ympärille kaavoitettaisiin palvelutalo taistolais-veteraaneille, niin että tuo epäonnistuneen, epäinhimillisen kenttäkokeen alkuunpanijan muistomerkki sijoittuisi pois piiloon katseilta rakennuksen sisääntuloaulaan talon asukkaiden sekä muiden änkyröiden kumarrettavaksi!

Sen talon nimeksi tulee laittaa "AsOy Leninhekki" Saman tien - tai miksei vaikkapa heti -  tulee sijoittaa Pohjoispuistokadun ja Korkeavuorenkadun varsien museoviraston suojelemien talojen roskakatokset Pohjoispuiston reunaan. Siinä se roskis saisi olla ainakin siihen asti, kun "AsOy Leninheikin" rakenustyö aloitetaan.


Tai vaikkapa, mikä ettei, roskis ihan Leninin patsaan juureen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti