perjantai 12. syyskuuta 2014

SELFIEKURSSI AIKUISILLE KOTKAN OPISTOSSA



Aikuisten opintoryhmissä keskitytään aina yhteen kuvataiteen alueeseen; nyt siis selfieen, omakuvan ottoon kännykkäkameralla.
Vasta-alkajan selfie


Vasta-alkaja saa perustiedot ja taidot, joita jatkossa kehitetään ja sovelletaan omaan ilmaisuun. Pyrkimyksenä on oman elämän rikastaminen selfieiden avulla, selfietaiteen tuntemuksen lisääntyminen ja selfietaiteesta nauttiminen. Sovellettu selfietaide koostuu oppiaineista, joissa luovuus, kädentaito ja tekniikka yhdistyvät.


Kurssin nimi on "My Self, My Selfie: Art of Self Portrait", se johdattaa opiskelijat narsismin historiaan, itsekeskeisyystrendeihin ja itseotettujen omakuvien lähettämispakkoon sosiaalisiin medioihin.

Ensio Oluen selfie
Opiskelija oppii ottamaan selfieitä – siis kuvia, joissa pääaiheena on lähikuva kuvaajan omista kasvoista – ja lähettämään vähintään kolme selfietä päivässä koko lukukauden neljän kuukauden ajan ainakin seuraaviin kuvienjakelumedioihin: Instagram, YouTube, Facebook, IRC-Galleria, Pinterest, Linkedin ja Twitter.

Leonardo da Vincin
selfie
"Ajatellaanpa ajassa taaksepäin. Selfiet eivät ole mikään uusi, tämän ajan keksintö, niitä on ollut jo iät ja ajat; mainitaanpa vain Pablo Picasso, Frida Kahlo ja aina Leonardo da Vinciin sekä 
Mona Lisan selfie
Rafaeliin asti – omakuvat ovat heidän alkuperäisiä selfieitään", sanoo tämän selfiekurssin opettaja, omakuvataidemaisteri Olli Vaara ja kysyttäessä jatkaa:
Bablo Picasson
Ameriikanuutuuden,
selfiekepin kanssa
ottama selfie


"Vaikka tämä selfiekurssi voi tuntua aikuisista jonninjoutavalta sekä tylsältä, eikä opeta muuta, kuin jotain, jota katsotaan useimmissa aikuisoppilaitoksissa turhanpäiväiseksi rahojen tuhlaukseksi, Kotkan Opistossa katsotaan, että kaiken uuden, ajan hermolla olevan opettaminen on erittäin järkevä ja ennen kaikkea arvostettava osa opistomme kuvataiteiden ja viestinnän opetusohjelmaa."

Punainen Talo
"Meillä Kotkan Opistossa on mm. historianopetusohjelmassamme jatkuvasti, vuosi toisensa jälkeen täyteen buukatut kurssit ”Suomen kaikkien aikojen kuuluisimman parturiliikkeen omistajan Kotkan Ruusun elämä ja teot” sekä ”Kotkan Punainen Talo ennen ja nyt”. Puhumattakaan urheilupuolelle mennäksemme opistomme huispausjoukkueesta, jonka keskinäisten otteluiden katsojamäärät ovat jo suuremmat kuin kolmosdivisjoonan jääkiekkojoukkue Kotkan Titaaneiden koskaan", sanoo Kotkan Opiston vararehtori, muinaishistorian lehtori ja penkkiäpitkinjuoksemisurheilun dosentti Ensio Olut, ja jatkaa ihan vallan kysymättä:

"Olemme aina olleet aktiivisia ja kehityksen keihään kärjessä kehittäessämme opetussuunnitelmiamme. Selfiet ovat tulevaisuutta. Sosiaalinen media on tulevaisuutta. Ennen kuin huomataankaan, valokuvaajat ja valokuvat on vanhentunut, aikansa elänyt taidemuoto. Kuka meitä sitten kuvaa, jos emme me itse? Tämän selfiekurssin jälkeen me – tai oikeastaan te – kuljette taiteen ja viestinnän kärkijoukoissa kohti tulevaisuutta. Meidän tehtävämme on vain opettaa teille opiskelijoille, mikä on tulevaisuutta.
Palikkatalo
Siis me täällä Kotkan Opistossa annamme teille ikään kuin rakennuspalikat, joista te itse sitten rakennatte sen talon, jos näin voi sanoa", sanoo vararehtori Ensio Olut.


Aleksader Stuffin selfie
Ilmeisesti, kun tämän kurssin järjestämisestä ilmoitettiin, se herätti pääministeri Aleksander Stubbin julkaisemaan Instangramissa ja Tvitterissä ”kuvakirjan”, joka koostui pelkästään Aleksander Stubbin ottamista selfieistä. Kotkan Opisto on lähestynyt pääministeriä pyynnöllä tulla vierailevaksi luennoitsijaksi kurssille, mutta tämä on keittäytynyt vedoten "aikataulujen yhteensopimattomuuteen hallituskiireiden suhteen, sekä niistä twiittaamisen kuluvan ajan kanssa."

Sen lisäksi, että kurssi opettaa selfietä taiteena, se tietysti opettaa myös käsittelemään vaaroja, joita omakuvaaminen tuo. 

Tämä ei ole selfiekamera,
mutta tällä pääsee vallan 
kätevästi eroon selfieiden 
ottajasta
Erityisesti tällä kurssilla keskitytään siihen, mikä aika, mielentila ja väline käy, ja mikä puolestaan ei käy selfien ottoon; tästä viimeksi mainitusta esimerkkinä on kaveri, joka vahingossa ampui itseään ottaessaan selfietä ladatulla pistoolilla. Tai toinen kaveri, joka teki itsemurhan, koska ei kyennyt ottamaan lukemattomista yrityksistä huolimatta itsestään mielestään täydellistä selfietä.

Vessan peili -syndrooma
"Emme missään nimessä yritä romantisoida selfietä, vaan tutkimme sen raakaa, surullista ja yksinäistä puolta, joka tunnetaan myös ”Vessan peili" -syndroomana, -oireyhtymänä, koska selfien ottoon liittyy usein kolme asiaa, vessan peili, känykkäkamera ja yksinäisyys,” Ensio Olut selittää.

Kuten minkä muun tahansa taidemuodon jalanjäljissä, tulee selfieitä seuraamaan myös kriitikoiden lauma. Kurssi keskittyy myös kehittämään rehellistä itsekritiikkiä sekä ylläpitämään toiveita tuhansia vuosia kestävästä kuuluisuudesta lisäämällä perusteltua itsetietoisuutta, joka tunnetaan myös termillä "tuhatvuotinen ego."

Itä-Saksalainen
kinofilmikamera
Tietenkään kaikki eivät ole mielissään tästä uudesta kurssista. Kouvolassa toimivan Kymenlaakson Opiston valokuvauksen kinofilmikameralinjan käynyt pitkäaikaistyötön, 32-vuotias kinofilmivalokuvaaja Keimo Vilmi puuskahtaa:

"Tämä on ihan pimeetä. Tämä selfiekurssi on vain todiste siitä, että mitä minun tämä ylimainostettu toisen asteen kansanopistokoulutuskseni Kouvolassa antoi minulle muuta kuin velkaa. Ehkä, jos Kymenlaakson Opisto lisää kursseja, sellaisia kuin, "milloin on aika luopua unelmista" tai "opi tekemään myös pätkätöitä”, minulla ei olisi yli 20.000 euroa pikavippivelkaa enkä asuisi enää vanhempieni luona."

Vallan hyvä Nokia Lumia 925:llä
otettu selfie
Keimo Vilmille ja hänen kaltaisilleen luusereille kautta maailman Suomen pääministeri Aleksander Stubb loihe lausumaan lohdunsanoiksi:

Muistakaa, ei koskaan ole niin pimeää, etteikö missään välähtäisi pientä toivon kipinää! Ja niinkin heikossa valaistuksessa, jonka pieni toivon kipinä antaa, saa esimerkiksi Nokia Lumia 925 otettua vallan hyvän selfien!”



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti