perjantai 2. elokuuta 2013

HUIKEA KEKSINTÖ: SÄHKO!

 

Ensio Olut muistaa hyvin ajan – melko tarkkaan jopa hetken – jolloin sähkö keksittiin.
Sähkön synty:
eboniittisauva ja kissannahka

Oli vuosi 1961, Ensio Olut oli tuolloin Vääksyn yhteiskoulun ensimmäisellä luokalla ja oli syyslukukaudella marraskuussa iltapäivällä fysiikan oppitunti.

Fysiikan lehtori Olavi Etelä, ”Lentsi”, tai "Lennu", kuten me oppilapset häntä tuttavallisesti kutsuimme, (vert. Lenzin laki, sähködynamiikan laki, jonka mukaan indusoituneen sähkövirran suunta on sen aiheuttajaa vastaan) otti ebonittisuvan (vulkanisoitu kovakumisauva) ja hankasi sitä kissannahkaan, ja katso, siitä syntyi sähköä!
Lenzin laki



Näin ja juuri tuolla hetkellä – keksittiin sähkö!

Mirri panee toisen mirrin
sähkötarvikelaatikkoon
Koulutieltä kotiin riennettyään Ensio Olut alkoi oitis keksiä kissoilla toimivaa sähkömoottoria, koska kotona ja naapureissa oli tuohon maailman aikaan vallan runsain määrin mirrejä.

Sähkömoottorin keksimisessä oli vain yksi mutta, se, että kylän ainoa vulkanisoitu kumisauva oli Kalkkisten kyläpoliisi Varma Voitto Turusen hallussa oleva kumipamppu – jota sittemmin myös ”nokialaiseksi nuoriso-ohjaajaksi” on nimitetty –  eikä konstaapeli Varma Voitto Turunen 
Nokialaisia nuoriso-ohjaajia
suostunut pikkumaisuuttaan lainaamaan sitä niin jonninjoutavaan, kuin sähköntuotantoon, vaikka tuossa pikkukylässä kumipamppua ei oltu kieltolain kumoamisen jälkeen koskaan tarvinnut sen alkuperäiseen käyttötarkoitukseen käyttää!








Kaukonäköinen ja
suurpiirteinen kyläpolliisi
Enklanttin maalta
Ensio Olut jätti keksijän hommat sikseen, kun sähkömoottori jäi pikkumaisen kyläpoliisin lyhytnäköisyyden ja vuoksi keksimättä – mikä suunnaton tulevaisuus oliskaan Ensio Oluen keksimällä, uusiutuvalla energialla, kylän kissoilla toimivalla sähkömoottorilla olsi ollut edsessään – ja keskittyi enemmän puissakiipeilyyn ja mäkihyppyyn; sähkö jäi kuriositeetiksi joidenkin nörttien ja peräkammarinpoiken käyttöön.






Sittemmin nämä nörtit ja peräkammarinpojat ovat keksineet tuottaa uusiutuvaa energiaa mm. auringonpaisteesta ja vastatuulesta; ovatpa keksineet ryhtyä lataamaan näin kehitetyllä sähkövirralla kännyköitä.




Nyt onkin ollut luettavissa seuraavanlaisia uutisia:

”30-vuotias kiinalaismies on koomassa saatuaan laturissa olleesta iPhone-puhelimesta sähköiskun, kertoo Independent.

Uutinen miehen tilasta tuli vajaa viikko sen jälkeen, kun kiinalainen lentoemäntä kuoli vastattuaan laturissa olleeseen iPhoneensa.”

Ja:

”Iltalehden lukija säikähti valtavasti tiistaina aamulla, kun hänen puoli vuotta vanha Samsung Galaxy Xcover -puhelimensa räjähti.
Samsungin puhelin
Laite oli pari päivää aiemmin alkanut yllättäen kuumentua. Mies kertoo, että puhelin oli ilmoittanut akun olevan latauksessa, vaikka johto ei ollut kiinni.
- Puhelin oli kuuma ja turposikin hieman. Irrotin akun ja otin yhteyttä Samsungin asiakaspalveluun.
Asiakaspalvelusta pyydettiin tiistaina lähettämään kuvia turvonneesta puhelimesta. Omistaja laittoi akun takaisin puhelimeen, jotta kuvista näkyisi, ettei takakansi mahdu enää kiinni.
- Olin juuri lähettämässä kuvia Samsungille, kun olohuoneesta kuului järjetön pamaus.

Akku sytytti maton tuleen
Puhelin oli räjähtänyt olohuoneen pöydällä. Kännykän runko lensi lattialle ja akku matolle sytyttäen sen palamaan. Räjähdyksestä säikähtänyt mies vei maton nopeasti parvekkeelle ja sammutti sen.”

Sekä:

”Samsungin puhelimet räjähdelleet maailmalla - miehen talo paloi Hong Kongissa

Keskiviikko 31.7.2013 klo 18.32
Iltalehti kertoi eilen tapauksesta, jossa suomalaismiehen Samsung räjähti ja syttyi tuleen. Vastaavia tapauksia on sattunut muitakin.
Tuorein kansainvälistä mediahuomiota saanut tapaus on viime viikolta Hongkongista. Paikallinen mies nimeltä Du kertoo "pelanneensa" Samsung Galaxy S4 -älypuhelimellaan, kun se yllättäen alkoi paukkua ja lopulta räjähti.
Samsungin käyttäjän koti Hongkongissa
Du kertoo säikähtäneensä ja heittäneensä puhelimen käsistään sohvalle, joka syttyi tuleen. Du ja hänen vaimonsa pakenivat ulos ja kärsivät vain lieviä vammoja, mutta asunto tuhoutui käyttökelvottomaksi. Puhelin oli tapahtumahetkellä kiinni laturissa.”

Viimein saimme lukea Iltasanomista seuraavanlaisen ilouutisen:

”Kännykän voi ladata virtsan voimalla


Bristolin yliopiston tutkijat onnistuivat kehittämään virtsasta sähkövirtaa, jolla voi ladata vaikka kännykkää. Tarjolla on loppumaton energianlähde, iloitsevat brittitutkijat.
- Kukaan ei ole valjastanut virtsan voimaa tällä tavoin, joten tämä on jännittävä keksintö, sanoo tohtori Ioannis Ieropoulos Bristolin yliopiston robotiikan laboratoriosta The Independent -lehdelle.

Bristolin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet tekniikan, jolla virtsasta voidaan saada virtaa esimerkiksi kännykän lataamiseen. Käytännössä virtsasta on riittänyt virtaa vasta yhden puhelun soittamiseen. 
Kiltti hauva lataa läppäriä


Tutkijat uskovat kuitenkin, että keksintö voidaan asentaa tulevaisuudessa vessoihin, jossa sillä voidaan ladata vaikka parranajokoneita, sähköhammasharjoja ja valoja.

- Tämän polttoainelähteen kauneus on siinä, että emme ole riippuvaisia tuulen tai auringon epäsäännöllisestä luonnosta, Ieropoulos sanoo.

- Yksi tuote, jonka päättymättömästä tarjonnasta voimme olla varmoja, on oma virtsamme.

Keksinnön ratkaiseva osa on uusi mikrobiaalinen polttokenno, joka muuttaa elävän aineksen - eli virtsan - sähköksi. Mikrobiaalinen polttokenno sisältää erityisesti kasvatettuja bakteereja, jotka rikkovat virtsan kemikaaleja ja tuottavat elektroneja, luoden samalla pienen sähkövirran.

Tällä hetkellä keksintö on noin auton akun kokoinen, mutta tutkijoiden mukaan tulevat versiot voivat olla pienempiä ja mukana kannettavia. Tutkijat ennustavat sen olevan hyödyllinen varsinkin kehittyvissä maissa.”
Nyt sitten joka iikka, hui hai, kun puhelimesta loppuu virta, niin eipä hätiä mitiä, Ensio Olut neuvoo: laturit hittoon ja kusta jorottamaan vaan siihen kännykkään!

Tratti eli suppilo
ja jatkovarsi




”Mutta kun se laturin johdon reikä on niin pirun pieni, että milläs siihen oikein osuu”, Ensio Olut kuulee sielunsa silmin rakkaiden lukijoidensa jo kysyvän.

Etolasta trattia ostamaan vaan, niin jopas osuu!

    



Sähköpaimen Olli


  -         Tarpeen on tietenkin varmistaa, että kännykän akku on todella tyhjä, muuten käy kuten sähköpaimeneen kustessa, jatkaa nimimerkki ”kokemusta on”.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti