tiistai 5. maaliskuuta 2013

ALEKSANTERINKATU? 48100 KOTKA



Venäjän keisari,
Puolanmaan tsaari ja
Suomen suuriruhtinas
Aleksanteri II

Langinkoskiseura ry (rymytään yhdessä?) on tehnyt ehdotuksen Kotkan Keskuskadun nimen muuttamiseksi Venäjän keisarin, Puolanmaan tsaarin ja Suomen suuriruhtinaan Aleksanteri II:n muistoksi takaisin Aleksanterinkaduksi, minkä niminen tuo katu oli ollut aina Taisto Sinisalon syntymään asti - ja vielä muutama vuosi tämän syntymän vuonna 1926 jälkeenkin.


Taisto Ensimmäinen
Mutta kun Taisto – oliko tuolloin vielä kymmentäkään – loihe siitä lausumaan, että tuollainen vieraan vallan – ja vieläpä hirmuisen keisarinvallan – aikainen kadun nimi ei kerta kaikkiaan ole sovelias enää uusien tuulien puhaltaessa -30-luvun Kotkaan, vaan tuon kadun nimeksi tulee laittaa ”V. I. Lenina uljitsa”, eli suomeksi ”V. I. Leninin katu”, sillä olihan tuo kaikkien maailman työläisten sankari Vladimir Iljitš Uljanov – salanimeltään ”Lenin” – viettänyt jopa yhden yön kotkalaisen rautatieläisen Eemil Vanttulan asunnossa vuonna 1907 pakomatkallaan Suomen kautta Venäjän sosiaalidemokraattisen puolueen kolmanteen salaiseen edustajakokoukseen!
V. I. Lenin, "Villeeni"


Kolmekymmenluku oli Suomessa kuitenkin Lapuanliikkeen aikaa, joten Pikku-Taiston uljas ehdotus: ”V. I. Lenina uljitsa” ei ottanut kunnolla tulta, vaan kadun nimeksi tuli tämä mitäänsanomaton ja täysin munaton ”Keskuskatu”.


26. elokuuta vuonna 1979 Taisto Sinisalo sai sitten kolmella vuodella myöhästyneen viisikymmenvuotissyntymäpäivälahjan, Leninin toiskätisen - patsakselta puuttuu vasen käsi - rujon patsaan Kotkan ystävyyskaupungilta Tallinnalta. Patsaan perusta ja jalusta maksoivat Kotkan kaupungille lähes suunnilleen noin 700.000,10 mk. Patsas laitettiin pystyyn kauniiseen pieneen Pohjoispuistoon, jossa se myös kunnianarvoisan kutsuvierasjoukon läsnäollessa paljastettiin. 

Kaunis pieni puisto,
rujo patsas
Järjestöjentaloa koneet
saneeraa

Se kymmenpenninen muurattiin sen patsaan peruskiven laskussa Kemin terästehtaan vähemmistökommunistisen ammattiosaston lahjoittamaan jaloteräksiseen aikakapseliin, se, ja sen kera myös samaisen ammattiosaston lahjoittama vajaa aski "kemiläisiä", eli vihreitä "karvaperse"-Nortteja ovat siellä kai vieläkin.





Leningradin alueen 
Lotinanpellon piirin 
ensimmäisen sikatalouskombinaatin 
lihanleikkausyksikön 
iskurityöläisosaston 
naistaitopermantovoimistelija 
Ludmila Volotjeva suoritaa tässä 
Taiston, sekä kunnianarvoisan 
kutsuvierasjoukon silmäin iloksi 
voltin eteenpäin ja myös taaksepäin 
ihan ilman housuja taittaen.
Taiteilija lähes tuntematon
suuruus Ensio Olut, joka
tuskin koskaan, jos 
silloinkaan kehuu
liikaa itseään



Patsaanpaljastustilaisuuden jälkeen Leningradin alueen Lotinanpellon piirin ensimmäisen sikatalouskombinaatin lihanleikkausyksikön iskurityöläisosaston naistaitopermantovoimistelija Ludmila Volotjeva suoritti patsaanpaljastuspaikan lähellä Korkeavuorenkatu viidessätoista sijainneella, nyt jo puretulla Kotkan kommunistien Järjestöjentalolla Taiston, sekä kunnianarvoisan kutsuvierasjoukon silmäin iloksi voltin eteenpäin ja myös taaksepäin ihan ilman housuja taittaen.








Ensio Olut esittääkin nyt, että Keskuskatu nimettäisiin tämän historiallisen tapahtuman kunniaksi ja Taisto Sinisalon muistoksi vihdoin ”V. I. Leninin kaduksi”, joka pian kansan suussa kääntynee ”Vileeninkaduksi” – ja Leninin patsas siirrettäisiin pois Pohjoispuistosta – mistä turisti ei sitä hevin löydä – tämän ” V. I. Leninin kadun” ja ”Krupskajankaduksi” nimettävän Mariankadun väliin lehmuskujan patsaspuistoon!
                            





Putinin pienehkö huvijahti, jonka kanssa
Vladimir Putinilla ei ole mitään tekemistä?
Mikä vielä parempaa, Leninin patsaan voisi upottaa Keisarinsatamaan niin, että sen pää jäisi vedenpinnan yläpuolelle; siitä tulisi mitä mainion tihtaali, johon Vladimir Putinkin voisi kiinnittää pienehkön huvijahtinsa - jonka kanssa Kremlin tiedottajan Dimitri Peskovin mukaan Vlarimir Putinilla ei tietenkään ole mitään tekemistä - kun joskus milloin ehtii tänne Kotkaan kyläilemään.

Tammikatu, eli "Taiston tie"
Ensio Olut ei aiokaan tyytyä tähän, e’hei, vaan esittää, että Katariinan (väliaikaisesti ”Puistola”) kaupunginosaan johtavan Tammikadun nimi muutettaisiin ”Taiston tieksi”, tepsuttelihan Taisto Sinisalo usein niin ylen vakain, mutta mutkittelevin askelin Tammikatua pitkin ”Puistolassa” sijanneeseen kotiinsa, konsa Kotkan Kesksuskadun - siis juuri tämän nyt puheena olevan Aleksanterinkadun/ ”V. I. Lenina uljitsan” varrella sijainneen, nyt jo pois puretun ja sitä kautta edesmenneen ravintola Tuohipöllön - ei siis ravintola Kairon, kuten joissakin lähteissä virheellisesti kerrotaan - tarjoija Liisa oli ensimmäisenä lausunut juuri ennen valomerkkiä nuo historiaan jääneet sanat: Tää on nyt sitten viimeinen, Taisto.


Koska Kotkaan ei näin ollen tule Aleksanterinkatua, voi Hamina omia sen; keisari Aleksanterit I, II ja III ramppasivat Haminassa tuon tuosta, että Aleksanterinkatu sopii sinne paremmin, kuin Kotkaan.


Aleksanteri II antoi tosin luvan Kotkan kaupungin perustamiseen, mutta eipä miestä muina aikoina ole juuri näillä kulmilla näkynyt, joten Aleksanterinkatu kuuluu ilman ehtoja Haminaan.


Nyt, kun Ensio Olut on näin järjestänyt nämä Kotkan ja Haminan kadunnimi- ja patsasasiat, on aika siirtyä kuntaliitos-, talous-, elinkeino-, sekä työllisyysasioihin.


Haminan vanha Raatihuone
Kaikkihan me vallan hyvin tiedämme, vaikka kaikki eivät tunnustakaan, että koko Etelä-Kymenlaakso – siis periaatteessa Kotka ja Hamina – tulevat yhdistymään yhdeksi kunnaksi, Kotham-Sityksi. Koska Hamina tulee olemaan tässä yhdynnässä se altavastaava osapuoli, se saa lohdukseen olla Kotham-Sityn hallintokeskus. Koska eronneiden ja eläköityneiden tilalle ei saa – ainakaan Kotkassa – palkata uusia kaupungin viran- tai toimenhaltijoita, Kotkan jäljelle jäänyt kaupungintalon väki mahtuu vallan hyvin Haminan vanhaan Raatihuoneeseen.


Taantunutta kotkalaista
mietoa mallasjuomaa
Koska Kotham-Sity on kauttaaltaan EU:n taantuvaa teollisuusaluetta, se saanee EU:n taantuvien teollisuusalueiden innovaatio-, sekä investointitukea ihan tuosta vaan, lähes pyytämättä. Koska teollisuus on näiltä paikkakunnilta kaikonnut jo ennen alueen yhdistymistä, on teollisuustiloja pitkin maakuntaa aivan tyhjillään. Ne tilat on saatava hyötykäyttöön.


Seuraava kysymys on, mitä niissä tuotetaan? Ottaen huomioon naapurimaan Venäjän läheisyyden, ja sen, mistä siellä on kysyntää, vastaus on uusiutuva luonnontuote Lenin Hiiriöljy, latinaksi Lenin Mausoleum!


Muistattehan, kuinka taka-aikoina ihmiset Moskovan Punaisella Torilla jonottivat tuntikausia saadakseen hankittua edes tilkan Lenin Hiiriöljyä; se oli sitä aikaa, kun vaikka rahaa olisi ollut, ei ollut oikein mitään, mitä rahalla ostaa. Lenin Hiiriöljynkin tuotanto oli niin tarkkaan säännösteltyä, että neuvostoaikaiset hiiriöljytehtaat pääsivät rapistumaan, eivätkä sitten vapaampien aikojen tultua enää kelvanneet Venäjän uusrikkaille. Näin venäläiset jäivät ihan ilman niin ylen syvästi rakastamaansa hiiriöljyä, Lenin Mausoleumia.

Kotkan kartta vuodelta 1910. Tallenna kartta tietokoneelle
ja suurenna, tai katsele tästä isonnuslasilla, sillä sen 
jo puretun talon, jossa Villeeni tiettävästi vietti 
sen historiallisen yhden ainokaisen yön, 
sijaintipaikka Räpsänkylällä, eli 
nykyisen Rautatienkadun 
varrella on merkitty 
karttaan nuolella

Koska tuotemerkki ”Lenin” on näin jäänyt Venäjällä ilman sille kuuluvaa kunniaa ja käyttöä, Ensio Olut on aikeissa hankkia sen käyttöoikeuden ja myydä sen käypään markkinahintaan eteenpäin eniten tarjoavalle.


Nyt vaan kiireellä jokainen, joka kynnelle kykenee, kasvattamaan tyhjilleen jääneissä tehdashalleissa ja liikehuoneistoissa suurin määrin hiiriä ja teollisuus valmistamaan tuota Lenin Hiiriöljyä!  Hiiriöljy valmistuu suuren paineen alla korkeassa kuumuudessa (ilmaisena vihjeenä tämä ihan vaan tässä keksijöille). 


Kylmäpuristamalla hiiristä saadaan Lenin Neitsythiiriöljyä; Lenin Neitsythiiriöljy ei sovi ekodieselmoottoreille, mutta sitä saattaisi kokeilla salaatinkastikkeisiin, sillä siinä on niin raikas maku.


Ja Suomen autoteollisuus sekä VTT innovoimaan ja edelleen kehittämään biodieselmoottoria, sellaista hiiriöljyllä käypää! Markkinoita tälle uusituvalle luonnontuotteelle on!
Kotkan kaupungitalo
kuntaliitoksen jälkeen


Kuntaliitoksessa tyhjilleen jäänyt Kotkan kaupungintalo sopii vallan hyvin Lenin Hiiriöljy Oy:n pääkonttoriksi.








Moskovan Lenin
Hiiriöljyjakeluasema







Ensio Olut on jo vähän ennakoinut uudelleen orastavaa Lenin Mausoleum-bisnesbuumia ja laittanut Punaisen Torin laidalle Moskovan Lenin Hiiriöljyhuoltoaseman eteen jakelupumput valmiiksi – ja tietenkin vallan kolmella kielellä.







"Nahkhiirmees" Ensio Olut ja ah, 
aina niin ihana Nicole Kidman









Niin, meinasi ihan vallan unhottua, Kotham-Sityn tuleva kunniapormestari Ensio Olut saa kunnianimen ”Lepakkomies”, Kotkan ystävyyskaupungin kunniaksi vironkielellä ”Nahkhiirmees”!



1 kommentti:

  1. Taitaa Kalkkisten mies puhua ohitse
    tietojensa KOTKASTA ja Pekkasen vaahterasta kuten Leninistäkin!

    VastaaPoista