Ensio Oluen 100 % Ravihevosenlihajäämän katkeamattoman kylmäkuljetuksen jakeluauto |
Onpa nytten koko Euroopassa
syntynyt vallan suuri häly, itku ja poru, sekä hammasten kiristys
hevosenlihasta.
Hevosen lihaa on Suomessa syöty ja hevosmakkaraa, eli ”hirnakkaa” tehty niin kauan, kun maassa on hevosia ollut; erilaiset meetvurstit
ja esimerkiksi Poutun Kannuswursti kuuluvat ”hirnakoihin”, ja hyviä ovat!
Ainakin Turun hallista ja Helsingissä Hakaniemen hallista sai piikkiöläistä aidosta hevosen lihasta tehtyä hevosmakkaraa. Tiedä, miten nyt?
Ainakin Turun hallista ja Helsingissä Hakaniemen hallista sai piikkiöläistä aidosta hevosen lihasta tehtyä hevosmakkaraa. Tiedä, miten nyt?
Britti |
Joissakuissa kulttuureissa hevosenlihan
syöntiä karsastetaan ja sen syöminen on tabu. Näin on muun muassa useissa
englanninkielisissä maissa – varsinkin Britannicassa, koska niin moni britti
muistuttaa hevosta; toisaalta onhan heissä monia lampaankin näköisiä, eikä lammas silti ole
heille kuitenkaan taburuokaa – eikä romanikulttuurikaan tiettävästi hyväksy hevosenlihajäämän syötiä.
Usein hevosenlihaa
pidetään lehmänlihan halpana korvikkeena, köyhien ruokana.
Lihahevonen |
Eräs karjankasvattaja yritti kerran takavuosina
tuoda Suomeen ja ryhtyä kasvattamaan slovenialaisia lihahevosia, mutta
”heppatytöt” onnistuivat torppaamaan tämänkin hyvän hankkeen.
Heppatyttö |
Juutalaisille, siis puhdasoppisille juutalaisille, ja islamisteille siansyönti on synti ja kauhistus. Hinduille nauta on pyhä eläin, mutta suomalaiset ovat nurkumatta syöneet sikanautaa jauhelihana ja Nötköttiä, eli sikalehmänlihaa (svin- och nötkött) säilykepurkista – eivätkä ole itkeneet yhtään.
Ensio Olut tosin kaiholla muistelee
nuoruutensa sitä aitoa ja oikeaa Jalostajan Nötköttiä, jossa oli ihan oikeaa pitkään
haudutettua lihaa paloina, lientä hyytelönä ja rasvakerros laidoilla, siis
ajalta ennen yhdeksänkymmenluvun yrityskauppojen aikaa;
Unilever |
tämän jälkeen
kansainväliset elintarvikejätit Unilever ja Nestlé pääsivät pilaamaan maailman
kenties ainoan, oikean ja alkuperäisen lihasäilykkeen, Jalostajan purkkilihan,
jonka voimin Suomi sotien jälkeen jälleenrakennettiin!
Jälleenrakennusta Lapissa Nötkötin suomin voimin |
Ensio Oluenkin ensimmäiset liharuokamuistot noin nelivuotiaana liittyvät Jalostajan Nötkötin syöntiin; ja sitten vielä –
kun Äiti-Esio Oluen silmä vältti – eiku lusikalla voita perrään ja sitten hiljakseen hyräjämmään Isoisä-Ensio Oluen salaa Pikku-Ensio Oluelle opettamaa laulua:
Tämä ei ole kaksikorvainen posliinikeija, vaan Arabian vanha voiastia, eli voipunkka |
jos mie saisin jouten olla,
hei, jos mie saisin jouten olla kesäkauven.
Kesäkauven
voita syyvä,
kesäkauven voita syyvä,
hei, kesäkauven voita syyvä,
sit mie naimaan."
kesäkauven voita syyvä,
hei, kesäkauven voita syyvä,
sit mie naimaan."
Nyt tuo kerran niin kunniakkaalla Jalostajan
nimellä kaupan oleva ja ”sian- ja naudan liha valmisteena” (Kielitoimisto hoi! Kaksi yhdyssanavirhettä yhdessä yhdyssanassa; po. sian- ja naudanlihavalmiste) myytävä mauton mössö on sitä samaa hienoksi
jauhettua ”lihaan verrattavia ruhonosia”, so. suomennettuna prosessoitua
teurasjätettä,
Ylikansallista teurasjätemössöä |
Jalostajan logo |
Suomalaista nykymössöä |
Ovat jopa saattaneet jauhaa niitä luomuja sen mössön joukkoon, mene tiedä.
Pelleruokaa |
Kun äiti laittoi -50 -luvulla Nötkötistä
meille pilteille pienoisilleen lihasoppaa, tai sitten kastiketta perunoiden
päälle, a vot, jos siitä vielä ruoka paranee, niin pilailuksi sun muuksi
pelleilyksi menee!
Takaisin harhapoluita hevosiin ja hevosenlihajäämään.
Ensio Olut kovin ihmettelee, miksi niitä
hevosenlihajäämää hyljeksitän? Onko hevosenliha niin aliarvostettua, että sitä yritetään
myydä lehmänlihana? Hevosenlihajäämäähän voisi vallan hyvin käyttää
lihapiirakan täytteenä! Ensio Olut ei tarkoita nyt niitä pullataikinasta
leivottuja, joissa on ihan vähän jotain harmaata mössöä sisällä, ja joita silti "lihapiirakkoina" myydään, vaan ihan oikeaa
lihapiirakkaa; esim. seuraavan ohjeen mukaista Ensio Oluen hevosenlihajäämäpiirakkaa:
Hevosenlihajäämäpiirakka |
1 pkt (500 g) voitaikinaa
400 g hevosenlihajäämää
1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 dl ohrasuurimoita
1 lihaliemikuutio
1 kananmuna keitettynä
mustapippuria
suolaa
1 dl ihan oikeaa kermaa
1 dl ihan oikeaa kermaa
1 kananmuna voiteluun
Ja
tehdään näin:
Ota
voitaikina sulamaan. Ruskista hevosenlihajäämä ja silputut sipulit. Keitä ohrasuurimot lihaliemellä
maustetussa vedessä. Keitä muna kovaksi ja silppua pieneksi. Sekoita - tai jätä sekoittamatta - ainekset,
mausta ja lisää kerma.
Kauli
taikina suorakaiteen muotoon, nosta leivinpaperille uunipellille, levitä täyte - kerroksittain, jos et sekoittanut aineksia - toiselle puolelle taikinaa – mieluiten päällipuolelle – jättäen paljaaksi n. ½ cm reunoilta. Voitele taikinan reunat, käännä toinen puoli kanneksi ja
painele haarukalla sauma tiiviiksi. Voitele piirakka munalla ja pistele
haarukalla höyryreikiä.
Paista
uunissa 200
°C:ssa n. 25 min.
Nam!
Jos milloin hevosenlihajäämää ei ole saatavilla, piirakan täytteeksi käy ihan tavallinen jauheliha, jopa lohi; elintarvikeasetus kieltää kuitenkin käyttämästä tällöin piirakasta nimitystä "hevosenlihajäämäpiirakka".
Jos milloin hevosenlihajäämää ei ole saatavilla, piirakan täytteeksi käy ihan tavallinen jauheliha, jopa lohi; elintarvikeasetus kieltää kuitenkin käyttämästä tällöin piirakasta nimitystä "hevosenlihajäämäpiirakka".
Sitten vielä yksi tosijuttu:
Isoisä-Ensio Oluen salamakkarakioski |
Kuukausimarkkinoilla Kotkan kauppatorilla
sotien jälkeen salamakkarakauppias Isoisä-Ensio Olut myi tiskin alta säännöstelyaikaan
jänis-hevos-salamakkaraa. Olipa tullut paikalle nälkäinen kymiläinen, joka, kun oli
suureen nälkäänsä ostanut tätä makkaraa – ja sen tietysti erittäin maukkaaksi
havainnut – kysynyt Isoisä-Ensio Oluelta:
-
Mikä mahtaa olla tämän jänis-hevos-salamakkaran herkullisuuden salaisuus?
- Se on yhden suhde yhteen.
-
Mikä ihmeen ”yhden suhde yhteen”?
-
No, se merkitsee, että siinä on lihaa yksi jänis suhteessa yksi hevonen.
Suomen Hippos ry muuten suosittaa niin ravi-, kuin ratsuhevostenkin laittamista vallan lihoiksi vaan, ja Hippoksen sivuilta - http://www.hippos.fi ja kirjoittamalla hakukenttään esim. "hevosen liha" – löytyykin muita mitä
mainioimpia hevosenliharuokareseptejä, ettei tarvitse vallan pelkästään Ensio Oluen hevosenlihajäämäpiirakka
syödä.
Vielä tähän lopuksi nokkeluuskilpailu, mikä seuraavista ei kuulu joukkoon:
Yksi, kaksi, kolme, neljä, hevosenlihajäämä, kuusi, seitsemän, kahdeksan, yhdeksän?
No, tietenkään kuusi ei kuulu tähän joukkoon, koska se on puu!
Vielä tähän lopuksi nokkeluuskilpailu, mikä seuraavista ei kuulu joukkoon:
Yksi, kaksi, kolme, neljä, hevosenlihajäämä, kuusi, seitsemän, kahdeksan, yhdeksän?
No, tietenkään kuusi ei kuulu tähän joukkoon, koska se on puu!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti