keskiviikko 26. lokakuuta 2011

RAKENNA SINÄKIN LUONTOYSTÄVÄLLINEN ULKOVESSA




Ensio Olut sai keväänkorvalla uhkavaatimuksen, että jos et heti rakenna meidänkin pihalle sellaista luontoystävällistä ulkovessaa, jollainen on nyt niin muotia, ja jollainen oli rakennettu telkkarissa ruotsinkielisessä Strömsö-ohjelmassa, niin ei hyvä heilu!

Strömsö

Näppärää rakentamista 
telkkarissa
Eipä auttanut; Ensio Olut etsi YLE Areenasta SFT 5:lta Strömsötä, löysi ja katseli jakson, jossa rakennettiin nopeasti ja näppärästi soma ulkohuussi.


Perinteinen ulkohuussi
Ensio Olut ajatteli tehdä sellaisen perinteitä noudattavan, vinokattoisen "Hotelli Helpotuksen", mutta käsky kävi, että komeampi sen olla pitää; tuollaiseenhan nyt on varmaan köyhällä naapurillakin varaa!
Vähän tämäntapainen käskettiin 
rakentaa...










Ensio Olut olisi halunnut
tehdä tällaisen


Ensio Oluelta ei rakennusinsinöörinä mennyt sormi kovinkaan pitkäksi ajaksi suuhun, kun ulkohelpotushuoneen pohjapiirros oli jo laadittu.
Pohjpiirros





Kotkan kaupungin rakennustarkastus myönsi aivan helposti, tosin kaupungin ympäristökeskuksen suotuisen painostuksen avustamana, ulkovessan rakentamiseen tarvittavan toimenpideluvan.

Ensio Oluella kun ei ollut alun aiettakaan tuhlata hulvattomasti pääomaa kyseiseen ulkorakennukseen, ja hän tiesi erään tutun, Pekka Hoon, joka oli saanut määräyksen purkaa Sikosaaressa olleen, romahduspisteessä olevan suurehkon venevajansa, Ensio Olut päätyi kierrättämään käypäisen puutavaran siitä ulkokäymäläksi.

Ympäristökeskuksen kaavio


Periaatteeltaan toimiva ulkokuivahuussi ei ole vaikea toteuttaa. Ympäristökeskuksilta löytyy ohjeita.


Ainoiksi uushankinnoiksi Ensio Oluelle jäi 10 kg:n laatikot 3”, 4” sekä 6”:n lankanauloja, ”Biolan–tuuletin” ilmanvaihtotorven päähän, sekä 50 l:n muovisaavit wc:n reiän alle. Vanha vessanistuin, kuten myös muovikanisterit virtsankeräykseen, sekä muuta tarvittavaa tilpehööriä löytyi ullakkovarastosta.

Biolan-tuuletin
Itse rakentamistyössä kului Ensio Oluelta aikaa ja olutta vieläkin vähemmän, kuin työn aloittamisen ajattelussa ja suunnittelussa.

Ensio Oluen tikkisaha
Koska Ensio Oluen tikkisaha oli tylsä, Ensio Olut päätyi valitsemaan vanhoista puutavaroista kuhunkin paikkaan ja aina kulloiseenkin kohteeseen lähinnä oikean pituiset sekä muutenkin lähinnä sopivat; tämä oivallus nopeutti rakentamista roimasti.


Norjalainen moottorisaha
Vain joidenkin järeämpien tukien, joita täytyi lyhentää, etteivät jäisi ikävännäköisesti törröttämään, kohdalla Ensio Olut käytti tekinsiä apuvälineitä, kuten joitakin vuosia aiemmin Norjasta lomamatkallaan hankkimaansa moottorisahaa.

Valmis puucee istuu, kuten kuvasta näemme, ympäristöön, kuin – no, lukija itse tykönään valitkoon – mikä milloinkin, ja minkä päälle kulloinkin parhaiten istuu.
Tällainen siitä Ensio Oluen rakentamasta ulkohuussista sitten tuli.
Kuvassa myös köyhän naapurin 
perivihreä pikkurouva, naapurin, 

jolla ei ole varaa rakentaa edes perinteisenmallista ulkopikkulaa, 
vaikka pikkurouva säästää huomattavia summia vaatekuluissaan! 
Köyhän naapurin perivihreä pikkurouva ei suostu enää käyttämään 
omaa sisävesivessaansa, vaan käy aina tarpeillaan Ensio Oluen 
kierrätyspuutavarasta rakentamassa, saumattomasti luontoon 
sulautuvassa ulkopuuceessä!

Rakennuksen viimeistelyn Ensio Olut on jättänyt  ymmärettävistä syistä  suosiolla tuonnemmaksi, sitten, kun aikaa joskus paremmin löytyy…

1 kommentti:

  1. Millanen siittä siten tuli ?

    rafael98rami@hotmail.com

    VastaaPoista