maanantai 15. elokuuta 2016

KOULUKIUSATTU





Nätti kuin sorkkaeläin pienenä
Näin koulujen alkamisen aikaan puhutaan jälleen koulukiusaamisesta. Enpä malta siis minäkään olla työntämättä omaa sorkkaani soppaan.



Minä en katso tulleeni oikeastaan koulukiusatuksi, enkä usko, että minua olisi kukaan pitänyt koulukiusaajanakaan. Kerronpa kuitenkin tässä pari omakohtaista tositarinaa siitä, kuinka minua kuitenkin ehkä yritettiin koulukiusata. Nimiä enkä paikkakuntia en mainitse.



Maalaispitäjän Kuntakeskuksen
"Iso Koulu" siinä asussa,
kuin se oli vuonna 1957
Aloitin opinurani jo hyvin pienenä poikana syyskuun alussa vuonna 1957 – tuolloin en edes ollut vielä täyttänyt seitsemää, lokakuun viimeisenä sen vasta täytin erään Maalaispitäjän Kuntakeskuksen – käytän tässä kyseisestä paikkakunnasta, ettei kukaan vaan arvaisi, mistä paikkakunnasta on kysymys salanimenä termiä ”Maalaispitäjän Kuntakeskus”, koska kyseessä ei ole kaupunki eikä kirkonkylä – ”Isolla Koululla” alakansakoulun ensimmäisellä luokalla.



-50-luvun koulureppu
Olin jo silloin niin ”minä itse” ettei äiti olisi saanut saattaa minua ensimmäisenäkään koulupäivänä kouluun, mutta pakko se oli hyväksyä, koska jommankumman vanhemmista, tai ainakin lapsen huoltajan edustajan täytyi ilmoittaa oppivelvollinen reppuselkä kouluun ja minun, kuten useimpien koululasten kohdalla, tuo esivanhempi oli oma äiti.



Tuohon maailmanaikaan ei Maalaispitäjän Kuntakeskuksen kaupoista juurikaan ollut ostettavissa ekaluokkalaiselle sopivia kouluhousuja. Ja jos olikin, ei niiden ostoon, tai ompelijattaren tahi vaatturin tekemiin ollut monillakaan sodanjälkeisen jälleenrakennuksen aikaan – aikaan, jolloin evakot oli saatu vasta taannoin asutettua – varaa. Kun kakarat vieläpä kasvoivat ylen aikaa, ja niinpä äidit ompelivat meidän alakoulupoikien housut itse kulloinkin saatavilla olleesta kankaasta jättäen niihin kasvuvaraa reilusti, tai sitten pojanmukulat joutuivat käyttämään isoveljelleen jo pieniksi jäämiä housuja. Minun äidilläni sattui juuri silloin olemaan keltaista kukonaskelkuviosta kangasta, jossa oli melko suuret ne kukonaskelet, ja siitä hän oli ommella surauttanut minulle ekaluokkalaiselle ihan uudet henkselihousut.

Keltaista
kukonaskelkuvioista
kangasta
Heti kohta toisen koulupäivänä meille jaettiin aapiset ja koulupäivän jälkeen kotona sitten innoissani raportoin, että saatiin jo oikein aasta läksyäkin. Sen koommin en läksyistäni – ainakaan alakansakoulussa – ollutkaan innostunut, vaan yleensä ilmoitin, kun minulta kysyttiin, onko läksyt jo tehty, että huomiseksi ei ole läksyjä; meillä on huomenna lukujärjestyksessä vain leikkiä, laulua, liikuntaa sekä ympäristöoppia ja askartelua – mutta hei, nehän ovat ihan samoja oppiaineita, kuin nykyisissä ammattikorkeakouluissa.



No tulihan sitä myöhempinä vuosina hieman läksyjäkin luettua, kun tuli ihan oikea tekukin aikaan ennen niiden ammattikorkeakouluksi muuttamista käytyä.



Palataanpa takaisin alakansakoulun ensimmäiselle luokalle.



-50-luvun hameenhelmat
Ainoa kerta, joka saattoi liipaista läheltä koulukiusaamista oli, kun samalla ekaluokalla ollut, mutta jo alkutalvesta seitsenvuotiaana kotonaan äitinsä hameen helmoissa minua isommaksi kasvanut – eli ainakin kymmenen kuukautta minua vanhempi – kymmenen kuukautta on kuusi, seitsemän vuotiaiden iässä aika paljon – poika yritti koulun ulkohuussissa vetää ne kukonaskelhousut minulta pois jaloistani. Vaan eipä onnistunut, koska minun äitini oli ommellut henkselit selkäpuolelta sekä henkseleiden napit etupuolelta niin hyvin kiinni, että housut pysyivät minulla jalassa.



-50-luvun pikkutyttöjä
En tuolloin vielä ymmärtänyt, miten tuota luokkatoveriani kovin kiinnosti nähdä, mitä minulla, toisella pikkupojalla on housuissani, saati miten nimitetään sellaisia poikia, joita kovin se kiinnostaa, mitä toisilla pojilla on housuissaan. Meitä muita, siis meitä tavan viikareita kiinnosti puolestaan enemmälti nähdä, mitä pikkutytöillä on hameen alla. En tietenkään tässä kerro, että minä sen jo silloin tiesin, vaikka minulla ei siskoja olekaan, koska eräs suunnilleen saman ikäinen naapurin pikkutyttö oli jo edellisenä talvena minulle näyttänyt, että hänellä on tällainen, kun minä sitten puolestani näytin millainen minulla on. Ja silloinkin tyttö teki aloitteen. Tätä en siis nyt tässä kerro.
Pieni nokipoika vaan,
uuninpiippuun putoaa,
sieltä ylös yrittää,
mutta nalkkiin sinne jää




No, nyttemmin tuon tiedän ja ymmärrän, koska tuosta pojasta tulikin isona sitten piirinuohooja, ihan nuohoojamestari vallan.



Minua ei sittemminkään koulukiusattu, eikä edes yritetty. Paitsi oppikouluaikaan Maalaispitäjän Kuntakeskuksen Oppikoulun rehtori, joka opetti saksankieltä, kiusasi minua pitämällä keskikoulun toiselta luokalta alkaen lukion viimeiselle tuon tuosta saksankielen sanakokeita, joista minä – jollen nyt vallan väärin muista – sain arvosanaksi aina nolla miinus tai vielä sitäkin alemman arvosanan. Tästä huolimatta kirjoitin ylioppilaskokeissa saksankielestä vahvan ceen.



Ettei tuo otsikon aihe vallan unholaan jäisi, tähän loppuun täytyy nyt kertoa erään täällä nykyisessä kotikaupungissani asuvan, siis täällä kaupungissa, jonka nimi on sama, kuin eräällä uljaalla petolinnulla, pikkukaupungista, jonka nimi on puolestaan eräs rikosnimike, syntyisin olevan tuttavani kertoma koulukiusaamistapaus. Tarina kertoo tuon tuttavan pojanpojasta, joka oli juuri aloittanut lukio-opiskelun.



Poika – nimitettäköön häntä vaikka Pentiksi – oli juossut – tämä tapahtui kertojan mukaan vuosi sitten – itkien koulusta kotiin.



Mikä hätänä, poikani Pentti”, Pentin isä oli kysynyt.



No iskä, ku toiset pojat jatkuvast tönii ja haukkuu minuu neitimäiseks, ja että miä näytän ihan kahden euron laivatytöltä”

Pentti, käsilaukku,
kynähame ja korkokengät



Mikset siä anna niille toisille pojille samalla mitalla takaisin tai juokse karkuu, niin kuin miä olen siulle opettanut”, Pentin isä oli ihmetellyt.



Olenha miä antanut niille takaisi; tänäänki vedin sitä pahinta koulukiusaajaa päin pläsiä tällä äiskän rippilahjaks antamal, nyt juur kahden euron kolikoit täynnä oleval käsilaukul. Mut ku täs kapeas kynähamees ja ja näis neljä tuuma piikkikorois miä en yksikertasest pääse juoksemaa niin kovaa, etteivätkö ne toiset pojat sais minuu aina kii.”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti