sunnuntai 18. marraskuuta 2012

ETTÄKÖ POROT MUKAMAS LENTÄVÄT?




(ruotsinkielisestä tiedeartikkelista ihan suomeksi suomentanut Ensio Olut, koska Ensio Olut osaa suomentaa vain ja ainoastaan suomeksi. 

Ensio Olut ei ole - kuten ehkä olette jo huomanneetkin - niitä kielimiehiä.)

 

Petteri
Porojen kyvystä lentää on tietysti tehty vallan monia tieteellisiä tutkimuksia. Jopa aivan toisaikaisetkin tiedemiehet - kuten mm. Ensio Olut - ovat kyseenalaistaneet, pystyvätkö Joulupukin porot lentämään lain, yleensä tai ollenkaan - Tämä koskee myös mykologian tohtori (so. sienitieteilijä, ei siis mytologian, joka on sitten taasen myyttientutkimusta) Patrick Hardingia Sheffieldin yliopistosta (Western Bank, Sheffield, South Yorkshire S10 2TN, Britannia) – joka väittää myös, että lentävät porot on vain myytti.


Punainen kärpässieni




Patrick Hardingin mukaan myytin ovat luoneet aikaisemmin perinteet. Joissakin yhteisöissä syödään kuivattuja punaisia kärpässieniä (Amanita muscaria); näillä sienillä on hallusinogeenistisiä vaikutuksia.







Ei, tämä ei ole shamaani, 
eikä edes Joulupukki, vaan 
hieman epäselvä hippi. 
Hipit kun ne vetävät kuivattuja 
kärpässieniä kaksin käsin 
helttaansa, tai sitten sitä
LSD:tä, niin niitähän
lentelee ylen aikaa ja 
pilvin pimein pitkin 
taivahia, kuten nuo 
uhvot vallan!


Hardingin teorian mukaan shamaanit pääsivät "lentomatkalle" syötyään näitä myrkkysieniä.  Kun he palasivat virvoittavia nesteitä nautittuaan tältä ”matkalta”, he luulivat olleensa lentämässä ja saaneensa lahjojakin vallan. 


Porot saivat myös nekin aistiharhoja juotuaan sienien myrkyn kyllästämää shamaanien kusta, mikä puolestaan ​​tarkoitti, että myös ne pääsivät "lentoon" ja käyttäytyivät, kuin ne lentäisivät. 


Myöhemmin nämä oudot harhakokemukset ja (englantialaiselle) käsittämättömät tavat yhdistettiin Joulupukkiin ja hänen poroihinsa. 


Ruotsinkielisen artikkelin kirjoittajan sivistynyt arvaus on, että muut joulun ja porojen tutkijat hylkäävät tarmokkaasti nämä Hardingin useat, liioittelematta vallan hätkähdyttävät päätelmät.


Vallan erityistä huomiota herättänyt poro on tämä ”Rudolph the Red Nosed Reindeer”.






Loisiva loinen 
(ignotis parasitus parasiti)
Aiemmassa "Parasitologia Tänään" -lehdessä julkaistussa, ylen kehutussa artikkelissa kirjoittaa Odd Halvorsen (loistieteen professori, emeritus, Oslon yliopisto) että Rudolph-poron punainen nenä on aiheutunut todennäköisesti poron hengitysteissä loisivien loisten aiheuttamasta infektiosta. 


Ei oikeastaan ​​ole mitenkään epätavallista että Pukin lemmikeissä on loisia – vihulaisinaan poroilla on loisivia loisia noin 20 erilaista. (Artikkeli loppui tähän)



Petteri Punakuono
(Rodulphus rubicundum nasus)
Alun perin Petteri Punakuono oli yhdysvaltalaisen Robert L. Mayn amerikkalaisen tavaratalon lapsille mainostarkoituksissa jakamaan värityskirjaan luoma piirroshahmo. Hahmo esiintyi ja tuli tunnetuksi myös samannimisessä joululaulussa, jonka sävelsi Johnny Marks vuonna 1949. Laulussa Petteri Punakuonon nenä loistaa pimeässä punaisena valaisimen tai lampun tapaan.

Yleensä Petteri Punakuono kuvataan yhtenä etummaisista poroista ja johtajaporona Joulupukin rekivaljakossa, laulun sanojen mukaan siksi, että hänen kuononsa loiste toimii tietä valaisevana ajolyhtynä pimeässä talviyössä.

Pohjoisamerikkalaisessa perinteessä kaikki Joulupukin porot osaavat lentää, mutta suomalaisessa perinteessä ne kulkevat maata pitkin.

Saukki ja pikkuoravat.
Huom! Tässä ei suinkaan rääkätä
eläimiä, sillä oravat on täytetty!




Suomenkieliset sanat Petteri Punakuono -lauluun on tehnyt Saukki. Sen levytti ensimmäisen kerran Olavi Virta vuonna 1952. (Lähde Petteri Punakuono-osaan: Wikipedia)











Kuten tästä jälkimmäisestä kappaleesta huomasitte, Niilo Tarvajärvellä oli jo -60-luvulla - ei, ehei se ollut BB-talo, vaan PP-possu, siis sika!

BB oli tuolloin vielä se ainoa oikea BB, eli Brigitte Bardot. 

Seuraavassa suomenkielisessä laulussa porot eivät tietenkään lennä; lentävät porot ovat Amerikan hömpötyksiä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti