lauantai 16. tammikuuta 2016

MIKÄ ON HUONOSTI KIINNI, SEN KASAKKA VIE



Kazak berjot što ploha ležit”, sanoo venäläinen sananlasku.


Vuonna 2001 ”kasakka” vei Habarovskin piirikunnassa Venäjän kaukoidässä yöllä paikallisen sotilastukikohdan sähkö- ja puhelinlinjat ja tammikuussa 2008 metallivarkaat veivät yöaikaan samassa piirikunnassa paikalliseen lämpökeskukseen johtavan tien 200 tonnisen teräsristikkosillan.
No voihan vee, kun siltakin
on varastettu!


Lämpökeskuksen henkilökunnan oli keksittävä aamulla muita reittejä päästäkseen töihin.


Edellisenä vuonna pari paikallista veijaria saivat irroitettua maatuiltaan ja hinasivat telatraktorilla pienemmän, 5 metrisen terässillan kotipihaansa. Miliisin rikospaikkatutkijoiden seurattua raahausjälkiä läheisen maatalon pihaan varkaat olivat jo pihalla paloittelemassa siltaa romuraudaksi. Miliisin tiedustellessa miehiltä, että miksi he olivat sillan ny sillai vieneet, nämä selittivät, että he luulivat, että silta oli poistettu käytöstä, koska kukaan ei ollu käyttänyt sitä kahteen päivään.


Siltoja eikä sotilastukikohdan linjoja ollut luultavasti sitten kiinnitetty hyvin.


Noita kirkonmiehiä on jo
nähty, että tässä on
- ei suinkaan kirkko,
vaan Komarovon
Svetlana
Marraskuussa vuonna 2008 huomattiin, että 200 vuotta vanha Komarovon kylän ortodoksikirkko on varastettu. Jotkut tuon kolmisensataa kilometriä Moskovasta koilliseen sijaitsevan kylän kyläläiset olivat myyneet kirkon kivi kerrallaan rupla (=0,018212 euroa 16.1.2016 kurssiin) per kivi sen paikalliselle liikemiehelle, joka puolestaan oli käyttänyt kiviä omiin rakennushankkeisiinsa. Kukaan ei ollut ihmetellyt sitä, että vuodesta 1809 kylästä hieman sivummalla seisseestä kirkosta puuttuu aina vaan lisää jotain, koska kirkko ei ollut käytössä. Kuitenkin, kun papisto alkoi harkita kirkonmenojen jatkamista kyseisessä kirkossa, kirkonmiehiä kohtasi melkoinen yllätys, kun kirkosta oli vain perustukset ja muutamia seinäkiviä jäljellä.



 
Alas kurkusta on
männynnä
Kirkon ikonostaasi oli kai männynä jo aiemmin näiden kyläläisten kurkusta alas”, kertoi Isä Vitaly, Venäjän ortodoksisen kirkon tiedottaja Ensio Oluelle.


Nyt sitten on käynyt ilmi, että Alexander Protopopov -niminen ”kasakka” on vienyt vuosien 2014 ja 2015 aikana Venäjällä Komin ”tasavallassa” suunnilleen 49 kilometriä maantietä, tai ainakin sen 7.000 kpl 7x7x0,3 m, eli noin 35 tonnia kappale painavat betonilaatat, joilla tie oli päällystetty.

Kuka ketku on vienynnä
maantien?


Miliisin kertoman mukaan Venäjän vankeinhoidon apulaispäällikkönä toimineen Alexander Protopopovin tehtävänä oli ollut vankityövoimalla tehdyn tien purkamisen ylivalvonta kaukana Pohjois-Komin alueella.


Tämä Komin alueen vankiloita vv. 2010-2015 johtanut, mitaleinkin palkittu vankeinhoidon virkamies oli sitten kuskannut tienpäällystyslaatat pala palalta pois ja Venäjän federaation asettamien tutkijoiden antaman lausunnon mukaan myynyt ne alihintaan kaupalliselle yhtiölle, joka oli puolestaan myynyt ne voitolla edelleen. Protopopov lienee saanut tältä yhtiöltä hyvät rahat, eli – kuten tavataan sanoa – yhtiö oli maasuttanut Protopopovia betonilaattakaupan yhteydessä vallan reilusti.
Komi on punainen


Protopopov ja toinenkin Venäjän vankeinhoidon virkamies on nyt pidätettynä ja Protopopovia uhkaa 10 vuoden vankeusrangaistus, jos hänen todetaan ottaneen vastaan rahallista korruptiota.


Tien purkutyön sanotaan jääneen maksamaan Venäjän federaatiolle osapuilleen 76.000€.


Tämä Sotshin talviolympialaisten takia rakennettu vuoristotien rakentaminen oli tullut maksamaan noin 8 miljardia euroa – tuolla hinnalla, väittää Venäjän media, päällystäisi tuon vähän alta 50 kilometrin pätkän maantietä vaikkapa mustalla kaviaarilla.

Ovela kasakka


Oi Natalia!
Tuo maantievarkaus ei kuitenkaan ole mitään sen rinnalla kun eräs ovela ”kasakka” nimeltä Vladimir Putin vei Ukrainalta kokonaisen huonosti, vain kapealla 4-8 kilometrin levuisella Perekopinkannaksella kiinni olleen niemimaan ja nimitti sinne ihan vaan varmuuden vuoksi valtakunnansyyttäjäksi suosikkijuristinsa Natalia Poklonskayan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti