lauantai 8. helmikuuta 2014

SIKASIISTII!



Iltalehden ”Hullu maailma” – palstalla oli seuraava uutinen:
Ameriikan Kiina

Chinan kaupungissa Yhdysvaltain Mainessa asunut nainen havahtui viime viikon maanantaina järkyttävään huutoon.
Ääni vaikutti tulevan vähän matkan päässä sijaitsevasta talosta, pienen metsikön takaa. Nainen pelkäsi sen kuuluvan perheväkivallan uhrille.
- Soittaja ilmoitti kuulleensa huutoa, kirjasi Mainen osavaltion poliisi ilmoituksen paikallisen Morning Sentinel -lehden mukaan..
Paikalle suuntasi saman tien neljä osavaltion poliisia, jotka jututtivat naapurin. Samassa kävi ilmi, että pelot väkivallanteosta olivat turhia.
- Kodin omistajan mukaan hänen urosporsaansa huusi, koska se oli samassa karsinassa viiden naaraspuolisen porsaan kanssa, selvitti poliisi paikallislehden mukaan raportissaan.
Tästä johtuen virkavalta päätyi toteamaan, ettei kiinteistössä tapahtunut pahoinpitelyä tai muuta häiriötä - "muuta kuin huutava urosporsas".”



Ensio Olut lukee jutun aina sana sanalta jemptilleen niin, kuin se on kirjoitettu. Tässä tapauksessa siis viisi sian tyttölasta kiusasi yhtä sian poikalasta niin ilkeästi, että poliisikin tuli paikalle. Hyi porsastytöt, ei saa sillä lailla kiusata ujoa porsaspoikaa!


Toi sika, kun tossa makaa, on emakko,
emäsika ja noi toukat on nyt niitä porsaita

Helsinkiläiselle toimittaja Kalle Jokiselle – ja muillekin umpitolloille ja termistöä taitamattomille tampioille – ihan vaan tiedoksi, porsas on sian lapsi, eli läskintaimi. Urossika on karju ja naarassika on emakko. Naaraspuoliset porsaat ovat emakkoporsaita. Urosporsaat ovat karjuporsaita, kunnes niiltä viedään pallit; salvetusta poikaporsaasta kasvaa muutamassa kuukaudessa noin satakiloinen lihasika, jonka päästä tehdään sianpääsylttyä – tytinää – ja takakäpälistä joulukinkkuja.   




Tässä jörnitään eli 
tehdään uusia porsaita
Kerronpa sitten, kun kinkuista tuli kerran puhe, tarinan eräästä kaupunkilaispariskunnasta, joka osti joskus -60-luvun puolivälin tienoilla Kymin kunnan Hurukselan kylästä maatilaan, koska ihannoi aitoa alkutuotantoa. Vaimo jatkoi, vaikkakin muutti Kymin Hurukselaan, toimessaan matkailusihteerinä entisessä kotikaupungissaan Kotkassa – jonne ei ollut kovin pitkä matka; sen ajoi traktorilla suuntaansa rapiat päälle puolessa tunnissa – näin vaimon tienestit riittivät pariskunnan elantoon kunnes maatila alkaisi tuottaa ja saataisiin maataloustukiaisia. 




Ulvova Susikoski
Pariskunta osti Kymijoessa ulvovan Susikosken toiselta puolelta anjalalaiselta siankasvattajalta heti ensialkuun viisi nuorta noin yhdeksän kuukauden ikäistä 
Köyhiä pientilallisia.
Antti (vas.) sai tukiaisia 
vain hiukan päälle 250.000 €,
Nalle myös 250.000, lipo alle €;
ei ole mikään ihme, että ressut
joutuvat käymään muissa
töissä, että perheen
leipä saadaan 
riittämään.
emakkoa toivoen teettävänsä niillä porsaita, joista kasvattaa lihasikoja, joista pariskunta sitten saisi kinkkua,  kyljyksiä, grillikylkeä ja pekonia, ym. lihatuotteita kotitarpeiksi ja jopa myyntiin. 

Grillikylkeä. Nam!

Useiden viikkojen kuluttua eräänä tiistaipäivänä aloitteleva sikalayrittäjä huomasi, että yksikään emakko ei ole tullut tiineeksi, eli ei ollut porsimaan päin, ja soitti kännykällään siitä suoraan sikalasta eläinlääkärille, josko tällä olisi antaa neuvoja. Puhelu meni pieneläinklinikalle, josta puhelimeen vastasi nuori naispuolinen ensimmäisen vuoden eläinlääketieteen opiskelija.  


Ärjyvä Huruskoski 
Hurukselan kylässä

Tuleva eläinlääkäri kertoi tuoreelle emakkosikalayrittäjälle, että sikalassa, tai jos ei edes naapurisikalassa ole astutukseen käytettävissä karjua, voidaan nykysikataloudessa käyttää keinosiemennystä; keinosiemennyksen suorittaa ammattihenkilö, koulutuksen tälle alalle saanut keinosiementäjä. 



Marsu, amerikaksi "guinea pig",
joka taas suomeksi on Guinean 
(valtio Länsi-Afrikassa) sika,
vaikkakin on Etelä-Amerikkalainen
jyrsijäeläin (Cavia porcellus).
Tässa tarjoiluehdotus
Aloittelevalla sikafarmarilla ei ollut aavistustakaan, mitä keinosiemennys tarkoittaa, miten koulutettu keinosiementäjä sen siemennyksen tekee ja mitä toimitus mahtoi maksaa. Elukkatohtoriksi opiskeleva nuori nainen löysi keinosiementäjän puhelinnumeron, antoi sen miehelle ja kehotti tätä soittamaan tälle, koska taksat olivat, mitä nyt olivat; keinosiementäjä kertoisi sitten tarkemmin – kisumirrit, hauvelit ja marsut olivat vielä sillä hetkellä paremmin neidon erikoisalaa.


Sikalanomistaja soitti keinosiementäjälle ja tämä kertoi taksan per emakko. Tuleva sianporsittaja totesi taksan kovin korkeaksi.


Emakon siementäminen
tehdään näin!



Keinosiementäjä kertoi tulevansa vallan mielellään näyttämään, miten tuo siemennys tapahtuu, kunhan emakot tulevat kiimaan.




Outo kun alalla oli, uusi sikafarmari kysyi keinosiementäjältä, mistä tietää, milloin emakot ovat tulleet kiimaan. 

Sikamaista suuseksiä
Keinosiementäjä kertoi uudelle sikalayrittäjälle, että emakon kiimaantuloa voi testata houkuttelemalla esiin sen seisomisrefleksi. Jos käytössä olisi karju, tämä menisi hellästi tönimään emakkoa kärsällään; jos emakko on kiimassa, se nousee seisomaan. Hoitajan tehtävänä on matkia karjua tönimällä hellästi emakon kylkiä.

Lisäksi keinosiementäjä kertoi sikafarmarille tämän kysyessä, että emakon kiima kestää yleensä muutaman päivän, parhaassa tapauksessa viikon ja tänä aikana täytyy ehkä siemennys tehdä uudestaan, jos nalli ei heti ensimmäisellä kerralla syty.
No niin, tiineinä ovat,
nyt se on varmaa!

Leikkisästi, kai hieman kurillaan, koska huomasi tulevan porsaankasvattajan tietämättömyyden, keinosiementäjä jatkoi, kun sikalayrittäjä sitä tivasi, että jos emakot alkavat oikein innoissaan rypeä ja suorastaan painia mudassa, niin siitä sikojen omistaja heti tietää, että siemennys on tuottanut tulosta ja emakot ovat tiineinä.

Sikalanomistaja lopetti puhelun ja alkoi laskeskella, että viisi emakkoa kertaa se kovin kallis taksa, ja se vielä ehkä monta kertaa on aivan liikaa ottaen huomioon heidän senhetkisen taloudelliseen tilanteensa. Ajatuksissaan mies potkiskeli karsinassa makaavia emakkoja, ja nämä nousivat miehen hämmästykseksi makuulta.

-         Seisomarefleksi, nyt se tapahtui, se on nyt se seisomarefleksi! Emakot ovat tulleet kiimaan, mies innostui, mutta mitäs nyt?

Mies päätteli, että jos kerran keinosiementäjä pystyy saattamaan emakot tiineiksi, niin kyllä hänkin. Näin pääteltyään mies lastasi emakot traktorin peräkärryyn, ajoi latoon takaniitylle, siemensi ne kaikki tavalla, kuten on itsekseen päätellyt keinosiementäjänkin sen toimituksen tekevän, toi ne takaisin sikalaan ja meni nukkumaan vaimonsa viereen. 

Emakoita lastataan traktorin
peräkärryyn Hurukselassa
Seuraavana aamuna sikalayrittäjä heräsi ja katsoi ulos. Sikalayrittäjä näki että emakot olivat kaikki yhä pystyssä. Mies totesi, että no niin, ensimmäisellä kerralla ei ollut ottanut, lastasi emakot uudelleen traktorin peräkärryyn ja vei ne taas latoon takaniitylle. Ladossa hän teki temput kunkin sian kanssa nyt kahdesti, toi ne takaisin ja meni jälleen vaimonsa viereen nukkumaan. 

Seuraavana aamuna sikafarmari heräsi ja löysi emakot yhä seisoksimassa. ”Vielä tämän kerran”, sikalanomistaja totesi itsekseen ja lastasi emakot jälleen kyytiin vieden ne taas sinne latoon. 

Sikafarmari vietti takaniityn ladossa koko päivän sikoja siementäen, ja palatessaan kotiin hän kaatui repo rankana sänkyyn vaimonsa viereen.

Lauantaiaamuna sikatalousyritäjän vaimo herätteli hänet ravistelemalla häntä olkapäästä ja miehen herättyä sanoi:
 
Putte-possun nimipäivää
eilen vietettiin...
-         Herää isäpossu, siat käyttäytyvät oudosti! 

-          Mitä tarkoitat, mies kysyi innossaan, rypevätkö ne mudassa? 

-          Ei, vaimo sanoi, ne kaikki seisovat traktorin peräkärryssä paitsi yksi, se istuu traktorin pukilla ja tuuttaa torvea!

Outoa? Niinkö sinusta? Mutta tämähän tapahtui Kotkassa, vaikkakin entisen Kymin kunnan alueella Hurukselan kylässä, joten ei siinä ole mitään outoa.


Suloiset Kotkan Naisvoimistelijoiden
neidot lyhköisissä vekkihameissaan 
Kotkan Meripävien 
avajaisparaatissa
Kotkassa ei ole sekään outoa, että kolme sikaa tulee baariin; Kotkassa on vallan yleistä, että siat käyvät baarissa – ainakin Meripäivien aikaan. Tällä kertaa tuli siis vain kolme sikaa, koska ei oltu Meripäivillä. 
Kolme sikaa baaritiskillä

Ensimmäinen sika joi kymmenen kaljaa ja kysyi paikalliselta baarimyyjältä, missä on vessa ja kävi vessassa.

Toinen sika joi viisitoista kaljaa ja kysyi paikalliselta baarimyyjältä, missä on vessa ja kävi vessassa.

Kolmas sika joi kaksikymmentä kaljaa, mutta ei kysynyt, missä on vessa.
Kuka tuhma on pissinyt paikallisen
baarimyyjan housuihin?

   -  -        Eikö siun tarvitse käydä lainkaan vessassa, paikallinen baarimyyjä kysyi kolmannelta sialta.
 -         Ei tarvithse, ei. Khatsospash, miä nimittäin olen se shika, joka kushee kaupungilla porttikongeihin.
🐗



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti