sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

LENININ PÄÄ VAARASSA HALJETA JO TÄNÄÄN!




”Leninin patsaan päässä on vaarallisia hiushalkeamia. Leninin pää on selvästi hajoamassa palasiksi”, kertoo Kotkassa Pohjoispuistokadun varrella asuva eläkkeellä oleva louhinta-alan ammattilainen, räjäytystyön johtaja, rakennusinsinööri, työmaapäällikkö ja vastaava mestari Ensio Olut.
”Halkeamia ei juuri silmin erota. Mutta ne tuntuivat jo eilen kynnellä raaputtamalla selvästi. Kuitenkaan ei liene vaaralista käydä päivällä itse kokeilemassa ja raaputtamassa, koska pää ei tule halkeamaan räjähdyksen omaisesti, vaan tulee hajoamaan luultavimmin hiljaa, tuskin kuultavasti raksahdellen. Lopullinen hajoaminen tapahtuu uskoakseni, riippuen ilman lämpötilasta, vasta ensi yönä puolen yön maissa; ehkä kuitenkin mieluummin ennen sitä, kuin sen jälkeen.”
– Mistä luulette tämän ilmiön johtuvan, rakennusinsinööri Ensio Olut?
Ehkä viimeinen kuva Kotkan Pohjoispuistossa
sijaitsevasta V. I. Leninin patsaaan
ehjästä päästä.
”Ei minun tarvitse luulla, koska huomasin tutkiessani eilen Leninin patsasta patsaan niskapuolella korvasta korvaan ja päälaen yli ylettyvän 38 mm iskuporalla tehdyn n. 30 cm reikävälin, huolellisesti naamioidun ja peitetyn reikäkuvion." 
RI Ensio Olut jatkaa:
”Koska halkeamat johtavat reiästä reikään, on johtopäätökseni, että reikiin on laitettu, eli reiät on – kuten voisi sanoa – ”panostettu” luultavasti termiitillä, kuten ammattikielellä sanotaan – kansanomaisemmin etanadynamiitilla (aineen vanhin kauppanimi on Ter-Mite; tästä meidän ammattimiesten käyttämä slanginimi "termiitti") – lohkovaan louhintaan käytettävällä, eiräjähtävällä louhinta-aineella, joka veteen sekoitettuna kuumenee ja paisuu voimakkaasti rikkoen siten kiven. Ja Leninin patsaan päähän on, kuten ainakin me louhinta-alan ammattilaiset vallan hyvin tiedämme, ihan umpeensa vain pelkkää kiveä!"
"Vandaalien, mutta ammattitaitoisten vandaalien tekosia, aivan selvästi!”
– Mistä tätä – kuten Te sanotte – ”termiittiä” saa hankittua, tai miten se aine on joutunut näiden vandaalien käsiin? Ja milloin tämä tihutyö on tehty, rakennusininööri Ensio Olut?
”Sitä saa ostaa täysin vapaasti hyvinvarustetuista rautakaupoista  ja tänä globaalina aikana jopa netistä  esimerkiksi 5 l:n ämpäreissä.”
Pahin halkeamakohta
Leninin päässä on
patsaan  vasemman
korvan alapuolella.
”Milloin, on jo vaikeampi kysymys. Termiitin vaikutusaika voi olla – ja tässä tapauksessa näin keväällä, yöpakkasten yhä jatkuessa, on – useampia vuorokausia, mutta kun halkeamat alkavat tuntua kynnellä raaputtamalla, kuten tässä tapauksessa, tapahtuu lopullinen lohkeaminen noin vuorokaudessa. Patsaan pintalämpötila on jo ihan kädellä kokeillessa noussut jonkun asteen. Termiitin lämpölaajeneminen on louhintarei’issä siis jo peruuttamattomasti alkanut. ”
”Reikien poraus on voinut tapahtua huomita herättämättä, reikä kerrallaan vuoden, jopa vuosien, aikana, mutta kuitenkin sulan maan aikana, jolloin poraamisessa syntynyt kivijauho on häipynyt nurmikon peittoon. Esimerkiksi Meripäivien aika, jolloin yleinen melske on voinut peittää alleen iskuporakoneen pärinä-äänen, on saattanut olla otollinen ajankohta."
– Miten on voinut olla mahdollista, ettei näitä reikiä ole havaittu ajoissa?
"Poratut reiät on voitu sitten tulpata ja naamioida väliaikaisesti mehiläisvahaan sekoitetulla, porauksessa syntyneellä kivijauheella, jotta niihin ei pääsisi vettä. Mehiläisvaha - kivijauhe -seos on aivan saman väristä, kuin Leninin pääkin, ja se, koska se kuitenkin on pääosin vahaa, kiiloittuu helposti aivan patsaan pinnan kaltaiseksi"
"Termiitin rekiin lataaminen on uskoakseni tehty – tämä on pelkkä arvaus – joskus viimeviikolla aamuyöstä pakkasella, jolloin hanki on kantanut patsaan luona liikkujat, joten tästä ei ole jäänyt jälkiä lumeen. Termiitin vaikutusaikahan on, kuten edellä totesin, näillä lämpöasteilla vuorokausia.”
– Onko siis tänään viimeinen mahdollisuus nähdä viimeistä kertaa ehjä Leninin pää, rakennusinsinööri Ensio Olut?
”Valitettavasti näin on. Yksi aikakausi, tai luku, Kotkan historiassa on sitten ehkä jo huomenna ohi.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti