sunnuntai 18. helmikuuta 2018

EI – JUU – VAARINHOUSUT







#MinuaMyös
Vain vähän viimevuosisadan puolenvälin jälkeen, siis silloin kun Ensio Olut oli vielä pikkanen poika, oli pelattava, koska telkkaria ei vielä ollut keksitty – tai olihan se keksitty, Amerikassa, muttei sitä silloin ollut keksitty vielä Suomessa – eikä ollut näitä tietokonepelejäkään, meidän kakaroiden oli pelattava sisäpeleinä sellaisia kuin ”ei – juu – vaarinhousut”, ja ”minä myös” / ”minua myös”. Jälkimmäisestä pelistä on tullut nyt uudestaan – vaikka telkkari on Suomessakin nykyisin keksitty jo aikapäiviä sitten – suosittu. Sen pelin nimen eteen on nyt lisätty riukuaidan merkki ja se kirjoitetaan hienosti englanniksi englanninkielen kirjoittamisopin vastaisesti yhdyssanana ”#MeToo".

Tämä ei ole risuaita - eikä
pistoaitakaan - vaan
riukuaita




Risuaita on tällainen
Me kakarat kun emme tuohon armonaikaan enklanttia osanneet lain, niin pelasimme sitä maalaistollomaisesti suomeksi.




Ja tässä on taas
pistoaitaa
Peli menee niin, että toinen sanoo esimerkiksi, ”naapurin Olli pissaa vielä housuunsa”, ja toinen vastaa nauramatta, ”minä myös”. Jos tämä jälkimmäinen ei vastaa ”minä myös”, tai vastaa ihan jotain muuta, tahikka nauraa vastatessaan, on häviäjä – nykyslangilla ”luuseri”. Lapset voivat pelata tätä peliä leikisti – ei suinkaan tulitikuista, koska tulitikkuleikit ovat vaarallisia – minttupastilleista.




Amerikassa ilmestyvässä Teen Vogue -aikakauslehdessä raportoiin tässä taannoin tästä leikistä seuraavaa:




"Dr Huxtable"
Raiskauksista syytetty Bill Cosby murjoi Philadelphia Inquirer -sanomalehden mukaan illalla tammikuun 10 pävänä vitsejä aterioidessaan vanhan ystävänsä toimittaja Laura McCrystalin kera Philadelphiassa "hyvin pitkälti tyhjässä ravintolassa". Yksi niistä vitseistä, Inquirerin toimittaja kirjoittaa twiitissään, oli suunnattu hänelle - ja sen huulen kohdisteteena oli #MeToo -liike.




Bill Cosby
Tämä Philadelphia Inquirerin toimittaja Laura McCrystal kertoi twitissään, että kätellessään Cosby vitsaili hänelle, että hän toivoi, ettei hän ei twiittaa, että sitten se Bill Cosby kätteli häntä; muuten pian koko twitteri olisi täynnä -#MeToo twiittejä, että ”on se Bill Cosby on kätellyt myös minua””




Aino-triptyykki, Ateneumin
seinällä oleva versio
Nyt on sieltä Ameriikoista tänne suloiseen Suomeemmekin ei lasten, vaan ihan oikeiden aikaihmisten pelattavaksi levinnyt tämä #MeToo -liikehdintä. Jotkut höynät vaativat nyt jopa Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykin, jonka aiheena on Kalevalan tarina Joukahaisen Aino-sisaresta, jonka Joukahainen lupaa Väinämöisen – tuon vanhan kiilusilmän - puolisoksi, poistamista Kansallisgalleriamme Ateneumin seinältä, jollei vallan jopa tuhrittavaksi. Varhaisempi, vuosina 1888-89 Gallen-Kallelan Pariisissa maalaama ja silloisella nimellään, Axel Gallén signeerama Aino ja Väinö riippuu näiden telaketjufeministien mielipahaksi Suomen Pankin holveissa.




Aino-triptyykki, Suomen Pankin
holvissa oleva, vanhempi versio
Feministit tulkitsevat maalausta täysin väärin ja vain omaa näkökantaansa korostaen. Ensio Oluen tulkinnan mukaan triptyykin ensimmäisessä osassahan Väinämöinen aivan selvästi etsiskelee metsän reunassa nuorta pihlajan vartta onkivavaksi, koska Ahti on luvannut antaa ahvenia, toisessa Aino-neiti kalojen suojelijana – vähän samaan tapaan kuin tämän päivän kettutytöt suojelevat kettuja - on riisunut pois paidat ja housut, ja mennyt järveen hätistelemään ahvenia kauemmas rannasta, ja Väinö puolestaan yrittää hätistää Ainoa pois vedestä kaloja kiusaamasta. Kolmannessa kuvassa Aino istuu jo pimppasillaan rantakivellä – on kai jo istunut hyvän aikaa, koska on ehtinyt jo tukankin nutturalle laittaa - kun uimaseura Kalevan Uinti ja Kuviokellunta selkäuimarit ovat uimaharjoituslenkillään tietämättään ajaneet ahvenet pois; Väinämöinen lienee jo poistunut saaliitta rannalta luultavasti vieläpä mutisten, että perkele, nyt sitten omat menivät pataan, kosk'ei Akseli G. K. ole häntä tähän viimeiseen kuvaan enää maalannut.




Ylen korkealle – varsinkin kulttuuripiireissä - arvostettu 7 päivää viikkolehti kertoo Suomen #MeToo-kamppanjalle ”kasvot antaneesta”, tämän kirjoittajan 1970-luvun inttikaverista Törhösen Latesta mm. seuraavaa:
Suomen #MeToo-kasvot




Viime kuukausina on kohistu seksuaalisesta ahdistelusta. NytYle on paljastanut, että palkittu elokuvaohjaaja ja elokuvakerronnan professori Lauri Törhönen on häirinnyt lukuisia naisia seksuaalisesti.

Yle haastatteli 20 naista, jotka kertoivat Törhösen ehdottaneen seksiä muun muassa pääsykokeissa. Haastatteluissa selvisi, että häirintä on ollut myös fyysistä.

Häiritseviä tapauksia kerrotaan tapahtuneen jo 1980-luvulla, kun Törhönen vieraili Taideteollisessa korkeakoulussa opettajana. Professori ei kuitenkaan ole suostunut kommentoimaan häneen kohdistuvia väitteitä.”


Sama lehti jatkaa toisaalla:


Varasto 2 -elokuvassa näyttelevä Vesa Vierikko on valmis puhumaan suunsa puhtaaksi, kun keskustelu kääntyy elokuva-alan ahdistelukohuun. Hän tuntee ahdistelukohussa rypevän Lauri Törhösen, jota lukuiset elokuva-alalla työskentelevän naiset ovat syyttäneet ahdistelusta.


- Lauri on despootti. Olen ollut tietoinen hänen käytöksestään 80-luvulta lähtien. Hänellä on taipumus tirkistelyyn, mutta en tiennyt, että hän on noin paha tai fyysistä. Jos olisin tiennyt, olisin puuttunut. Lauri Törhönen on kokoomuslainen m****u, Vesa Vierikko laukoo Seiskalle.”


Ensio Olut – joka ei ole kokoomuslainen, mutta saattaa olla kylläkin jonkun mielestä mulkku – ihmettelee, miten Vesa Vierikko lausuu tuon m****u-sanan? Näinkö, ”m neljä ylätähteä u”, vai miten?



Outi Alanen


Ensio Olut yhtyy mielellään näytteljä Outi Alaseen – ei, ei sillä tavalla, vaan hänen twitter-päivitykseensä koskien näyttelijä Elina Knihtilän kyynelten vuodatukseen YLEn A-studiossa:




Knihtilä itkee telkkarissa ja varmasti on todistanut vastaavia asioita ja kiusaamista ja syrjintää. Tekopyhää.#metoo#kiusaaminen




No annetaanpa tämän ”Minua Myös” -vouhotuksen olla vaan ihan hyvällä tälleen, etteivät akat ala meitä ukkoja tasa-arvon nimissä hamesiin vaatia vallan, ja palataan tuohon otsikkoon ”ei – juu – vaarinhousut”.




Eijuuvaarinhousujahan” pelataan silleen, että ensimmäinen sukupuolierottelematon henkilö kysyy toiselta sukupuolierottelemattomalta henkilöltä jotain, ja tämä toinen vastaa yhdellä sanalla kieltävästi "ei" tai "en", sitten tuo ensimmäinen kysyy taas, ja toinen vastaa  myöntävästi ”juu”. Kolmanteen kysymykseen tämä toinen vastaa nauramatta pelkästään ja ainoastaan ”vaarinhousut”. Jos nyt nauraa, on hävinnyt. Siis seuraavaan tapaan:
Seksuaalista häirintääkö?


  • Oletko sinä, Ensio Olut, häirinnyt ketään sukupuolisesti?
  • En!


  • Oletko sinä, Ensio Olut, koskaan vongannut, että antaisit nyt – antaisit nyt edes säälistä?
  • Juu!
Vaarin housut 


  • Mikä sinun, Ensio Olut, tietämäsi mukaan on varmin ehkäisykeino?
  • Vaarinhousut!


Huomasitteko, ei yhtään naurattanut; Ensio Olut ei edes hymyillyt.


Tähän loppuun - tai, kuten nykypäivän kielenmulkkaajat tapaavat sanoa - loppuviimeksi "MeToo-yhteensopiva kasku, jonka voi kepein mielin kertoa kahvipöydässä tulematta kuohituksi, koska siitä on muutettu jokainen sukupuoleen vähänkin viittaava sana termiksi "henkilö":

Henkilöpuolen-
vaihtoleikattu
henkilö




Henkilö oli käynyt hekilöpuolenvaihtoleikkauksessa ja hänen hyvin tuntemansa henkilöt kyselivät sitten Sporttipubin baaritiskillä tältä henkilöltä, oliko ollut kovinkin vaikeaa se hekilöpuolenvaihtoleikkaus henkilön kestää. Henkilö kertoi, että hekilöpuolenvaihtoleikkaus sinällään ei niin kovin vaikea ollut kestää, mutta kun sitten viimeisenä toimenpiteenä aivoja pienennettiin, niin se vasta söikin henkilöä.


Siitä vaan sitten toimiston kahvipöytään vitsejä murjomaan!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti