lauantai 25. maaliskuuta 2023

LASKUTEHTÄVÄ SUOMALAISILLE HIIHTÄJILLE KESÄHARJOITTELUUN.

 


Salpausselän kisojen selostaja valitteli suomalaisten hiihtäjien huonoa laskutaitoa; siispä eiku harjoittelemaan. Tässäpä laskutehtävä, mutta koska hiihtokausi on jo lopullaan, niin siirrän tehtävän kesään ja tasamaalle:


Suomalainen ja joku keskinkertainen ulkomaalainen asettuvat 400 m:n ratajuoksun juoksuradan lähtöviivalle. Juoksumatka on – ei 400, vaan yllättäen kokonaista 1000 m! Lähtölaukauksen kajahtaessa ilmoille kilpa alkaa. Keskinkertainen ulkomaalainen saapuu maaliin 2 min kuluttua, eli hänen keskinopeutensa on peräti 30 km/h! Suomalainen, joka juoksee kaksi kertaa hitaammin kuin tämä joku keskinkertainen ulkomaalainen, joten missä hän on tämä keskinkertainen ulkomaalainen leikkaa maalinauhaa?


Vastaus on tässä alla Ensio Oluttontun jälkeen.





Jos suomalainen juoksisi vain yhden kerran hitaammin kuin tuo keskinkertainen ulkomaalainen, niin tämä suomalainen seisoisi yhä lähtötelineessä – tai no, kyyristelisi, koska 30 km/h miinus 1X30 km/h on 0 km/h, mutta mitä kummaa, suomalainen saapuukin maaliin yhtä aikaa kuin tuo keskinkertainen ulkomaalainen, mutta ikään kuin toisesta suunnasta – ja vieläpä takaperin ja alkaa tapella saksista tämän keskinkertaisen ulkomaalaisen kanssa, että kumpi se saa leikata maalinauhan.


Siis mitä kummaa, mitä tapahtui?


No koska 30 km/h miinus 2 kertaa 30 km/h on (30 – 2X30) km/h, eli suomalaisen keskinopeus 500 m:n matkalla on – kuten me matemaatikot niin hauskasti tapaamme sanoa – imaginäärinen, eli miinusmerkkinen, ja eikös taas tule se eli suomalainen on lähtölaukauksen kumahtaessa lyönyt pakin päälle, ja haihtunut 2 min ajaksi imaginääriavaruuteen, josta palannut takaperin tappelemaan just sillä samalla siunaaman sekunnilla kun tuo keskinkertainen ulkomaalainen saapuu maaliin.


Että kas, siinäpä laskutehtävä suomalaisille hiihtäjille kesäharjoitteluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti